Με 15 ψήφους υπέρ και μία κατά, το Διεθνές δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, επειδή η χώρα μας το 2008 είχε απειλήσει με βέτο τυχόν είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σημειώνει ότι η χώρα μας δεν δικαιολογείται να εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με επιχείρημα ότι μετά την είσοδό τους στον Οργανισμό θα χρησιμοποιούν το συνταγματικό τους όνομα.
Σύμφωνα με την απόφαση:
* Η ΠΓΔΜ έχει κάθε δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς μέσω ψηφοφορίας
* Απαγορεύεται η χρήση του άστρου της Βεργίνας στα Σκόπια ως εθνικό σύμβολο.
Το υπουργείο Εξωτερικών στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο καλεί τα δύο μέρη να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο του το δεύτερο αίτημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, συμπεραίνοντας ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να διατάξει την Ελλάδα να μην επαναλάβει παρόμοια συμπεριφορά στο μέλλον. Η σημερινή απόφαση δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα της διαφοράς γύρω από το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εν λόγω διαφορά πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο που ορίζουν οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Αναφερόμενος στην απόφαση του Δικαστηρίου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε: «Προϋπόθεση για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα παραμένει απόλυτα σταθερή στις θέσεις αυτές και μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Πόπσκι, μιλώντας στους Νέους Φακέλους, σχολίασε: «Νομίζω ότι είναι μια σημαντική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κατέληξε ότι η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ εμποδίστηκε από την αντίδραση της Ελλάδας στο Βουκουρέστι το 2008. Πιο σημαντικό είναι ότι η απόφαση μας επιτρέπει να ξανασυγκεντρωθούμε στους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους που κατευθύνονται προς την συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
Αντιδράσεις
ΝΔ: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να μετακινηθεί από τις «κόκκινες γραμμές», που έχουν διακηρυχθεί ήδη και περιλαμβάνουν - εκτός των άλλων- και το ERGA OMNES, δηλαδή «μια ονομασία έναντι όλων, για κάθε χρήση».
ΚΚΕ: «Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά το πόσο αδιέξοδη ήταν η τακτική της ονοματολογίας, που διαχρονικά υπερασπίστηκαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη των εθνικιστικών κύκλων».
ΛΑΟΣ: «Με τόσα λάθη που έχουν προηγηθεί από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών των τελευταίων ετών, πάλι καλά που δεν πέσαμε σε βαθύτερες καταστάσεις. Ο Πρωθυπουργός το χειρίζεται πιο υπεύθυνα απ' ότι οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».
ΣΥΝ: «Ο ΣΥΝ συνεχίζει να θεωρεί ότι το όλο θέμα της ονομασίας αλλά και κυρίως οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών οφείλουν να στηρίζονται σε μια ολοκληρωμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
ΔΗΣΥ: «Με την πολιτική μας το θέμα επανήλθε, δυνατά στο προσκήνιο, διαμορφώθηκε επιτέλους εθνική θέση για την ονομασία και πείσθηκαν οι εταίροι ότι, χωρίς επίλυσή του, δεν ενδείκνυται η ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Δημοκρατική Αριστερά: «Οι δύο πλευρές πρέπει να καταδικάσουν τις επικίνδυνες εθνικιστικές και αλυτρωτικές εξάρσεις από όπου και αν προέρχονται, να προχωρήσουν το ταχύτερο στην υιοθέτηση αμοιβαίας αποδεκτής ονομασίας».
ΔΡΑΣΗ: «Η ΔΡΑΣΗ ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τα κόμματα που τον στηρίζουν, θα θελήσει να απεμπλέξει την Ελλάδα από τη γάγγραινα του Μακεδονικού».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.