Παπανδρέου στο Der Spiegel: Έκανα λάθη

Συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, δημοσιεύεται στο Der Spiegel με τίτλο «Έκανα λάθη». Ο τέως πρωθυπουργός δηλώνει πως θα αγωνιστεί και μετά την παραίτησή του για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

O τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αρνείται στην συνέντευξή του προς το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι παραιτήθηκε επειδή έχασε τη διάθεσή του να επιβάλει μέτρα λιτότητας στους Έλληνες.

Αναγνωρίζει την ανάγκη αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικές ανάπτυξης. «Μην ξεχνάτε ότι υπήρχε επιπλέον η τρομερή πίεση των αγορών. Δεν μπορούν βέβαια οι κυβερνήσεις να σύρονται από τις αποφάσεις των αγορών, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης».

«Τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά»
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι θα πρέπει να πεισθούν οι φίλοι της Ελλάδας στην Ευρώπη «ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος. Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη», παραδέχθηκε ο τέως πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας κατόπιν σχετικής ερώτησης: «Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι μεγαλύτερες οι αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια».

«Έχουμε ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα»

Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και ανέφερε σχετικές επιτυχίες της κυβέρνησής του: «Συλλάβαμε ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους είτε το χρήμα είτε την εξουσία είτε τα ΜΜΕ και κατάφερναν να εξαπατούν το σύστημα. Κατασχέσαμε παράνομα ακίνητα και συλλάβαμε μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από δέκα άτομα μεγάλης επιρροής».
Υπάρχει όμως μια λίστα με 3800 φοροφυγάδες, καθένας από τους οποίους χρωστά στο ελληνικό κράτος πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, επισήμανε ο δημοσιογράφος. «Έχουμε ένα απαρχαιωμένο φορολογικό σύστημα, πρακτικά κρατάμε ακόμη βιβλία και συχνά επικρατεί ακαταστασία στην οικονομική διαχείριση. Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε χρόνο», ήταν η απάντηση του Γ. Παπανδρέου.

Τέλος, ο τέως πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της θέσπισης των ευρωομολόγων. «Τα ευρωομόλογα πρέπει να θεσπιστούν, είναι σημαντικό. Κατανοώ τους γερμανικούς φόβους για ενδεχόμενη κολεκτιβοποίηση των χρεών, όπως τη λένε, αλλά τώρα πρέπει να συμπαραταχθούμε. Έτσι θα στέλναμε σαφές μήνυμα στις αγορές για τη σταθερότητα του ευρώ κι αυτό επιτέλους θα τις καθησύχαζε».

«Εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ
»

Οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξουν με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος, αλλά υπάρχουν και τα κορυφαία στελέχη, δήλωσε στο μεταξύ στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Κυριακή με δράση» με τον Σπύρο Μάλλη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης - Σταμάτης Ασημένιος