Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για τις επόμενες αλλαγές, λέγοντας ότι «περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία και η έκφραση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση»διευκρινίζοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στη Βουλή, αύριο. «Λέμε όχι στις εθνικές εκλογές που θα ήταν ο δρόμος προς την άτακτη χρεοκοπία», είπε. Παράλληλα απέρριψε τη συγκυβέρνηση ενώ διευκρίνισε ότι με τη νέα δανειακή σύμβαση αποφεύγεται η χρεοκοπία και η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία -όπως είπε- «στάθηκε πριν από δύο εβδομάδες - στο ιστορικό της ύψος, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία».«Η συμφωνία της συνόδου κορυφής ανοίγει νέα εποχή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε έναν οδικό χάρτη της κυβέρνησης με προτεραιότητες το αποτελεσματικό κράτος, την ψηφιοποίηση και την οικονομική διακυβέρνηση, την παιδεία και τις αλλαγές στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Επιτέθηκε σε όσους θέλουν εθνικό διχασμό και επιδιώκουν «να διαχωρίσουν – όπως είπε - το λαό σε εθνικόφρονες και μιάσματα».
Επιπλέον μίλησε για κρατικοποίηση τραπεζών, ενώ υποστήριξε ότι «όσοι θέλουν επιστροφή στη δραχμή, το κάνουν για να εξυπηρετήσουν ιδιοτελή συμφέροντα και θέλουν να αγοράσουν πάμφθηνα τη χώρα».
ΝΔ: Αδίστακτος ο πρωθυπουργός
Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε να συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδίστακτος και επικίνδυνος». Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι πέταξε την παραμονή την Ελλάδας στην Ευρώπη σαν κέρμα στον αέρα, καθώς και ότι εκβιάζει τόσο την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ όσο και το λαό.
«Λέει στον ελληνικό λαό, ότι ''αν δεν ψηφίσετε τις επιλογές μου, σας βγάζω από την Ευρώπη''! Αφού εκβιάζει με την πρόταση μομφής την ίδια την Κοινοβουλευτική του Ομάδα, θέλει να υποχρεώσει την κοινωνία να αποφασίσει ανάμεσα στον φόβο της και το θυμό της. Αντί να ψάξει για τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο, κάνει τον έσχατο εκβιασμό στον Ελληνικό λαό. Αφού δεν μπόρεσε να κάνει συνένοχό του τη Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κάνει συνένοχό του ολόκληρο τον ελληνικό λαό» τόνισε.
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν μπορεί να κυβερνήσει. Και τώρα αντί να αποχωρήσει έντιμα, δυναμιτίζει τα πάντα. Και διακινδυνεύει τα πάντα. Είναι επικίνδυνος και πρέπει να φύγει».
ΚΚΕ: «Όχι στον ωμό εκβιασμό»
Στη δήλωση «κάτω η κυβέρνηση. Εκλογές τώρα. Όχι στον ωμό εκβιασμό και την ιδεολογική τρομοκρατία σε βάρος του λαού. Ο εκβιασμός δεν θα περάσει» συμπυκνώνεται η πρώτη αντίδραση του ΚΚΕ στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα σημαίνει ότι στήνεται ένας πελώριος μηχανισμός καταναγκασμού του λαού, όπου η κυβέρνηση και η ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τις απειλές, την προβοκάτσια για να γονατίσουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, για να υφαρπάξουν το «ναι» στη νέα σύμβαση.
ΛΑ.ΟΣ: Τυχοδιωκτική πολιτική
«Το επισφράγισμα μιας τυχοδιωκτικής πολιτικής, ο κ. Παπανδρέου φαίνεται πως θέλει να την σφραγίσει με ένα εξ ίσου τυχοδιωκτικό δημοψήφισμα», σχολίασε ο ΛΑΟΣ, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ
«Όσον αφορά στην ψήφο εμπιστοσύνης, ας τολμήσει να ψηφίσουν οι βουλευτές του πίσω από παραβάν και τότε θα διαπιστώσει την πολιτική του γύμνια. Καληνύχτα κύριε Παπανδρέου», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Μπακογιάννη: Επιπόλαιη και επικίνδυνη απόφαση
"Επιπόλαιη και επικίνδυνη η απόφαση του κ. Παπανδρέου" δήλωσε στο ΣΚΑΪ η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας». Η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε το φόβο της ότι οι εταίροι μπορεί να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους και επεσήμανε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» θα προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.
Κουβέλης: Αρνητική πρωτοβουλία το δημοψήφισμα
Κουβέλης: Αρνητική πρωτοβουλία
Το δημοψήφισμα είναι μια αρνητική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διότι δεν παρατίθενται όλα τα ερωτήματα. Το ερώτημα ναι ή όχι στη δανειακή Σύμβαση συναρτάται με όλα τα ζητήματα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Με βάση και το Σύνταγμα τίθεται το ζήτημα αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Πηγή: Γιάννης Σιδέρης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.