Ο Φίλιππος Σαχινίδης για τα σκάνδαλα

Σειρά ενεργειών και διεκδικήσεων για να διασφαλιστεί το συμφέρον του δημοσίου από τις υποθέσεις σκανδάλων που ταλανίζουν τη χώρα, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή, παραδεχόμενος ωστόσο ότι σε κανένα από τα σκάνδαλα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ζημιά του δημοσίου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη, ο κ. Σαχινίδης αναφερόμενος στο ποινικό μέρος της υπόθεσης της Siemens, είπε ότι έχει ασκηθεί από το ελληνικό δημόσιο πολιτική αγωγή σε κάθε μία από πέντε δικογραφίες που αφορούν τη διερεύνηση της υπόθεσης με αίτημα την καταβολή αποζημίωσης συνολικού ποσού 500 εκ. ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής βλάβης. Το δημόσιο επίσης διεκδικεί από τον Τάσο Μαντέλη 440.000 μάρκα καθώς όντας υπουργός Μεταφορών έλαβε αυτό το ποσό από τη Siemens χωρίς νόμιμο λόγο.

Για το αστικό μέρος της υπόθεσης της Siemens πάντως ο κ. Σαχινίδης είπε ότι ακόμη το υπουργείο δεν έχει όλα τα ζητηθέντα στοιχεία για να σχηματίσει το ελληνικό δημόσιο την τελική του θέση για το είδος και το ύψος των αποζημιώσεων.

Για την υπόθεση Βατοπεδίου, ύστερα από εντολή του υπουργού Οικονομικών συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας η οποία μέχρι σήμερα έχει προβεί στην κατάθεση αγωγών για την ακυρότητα των συμβολαίων ανταλλαγής ακινήτων και την απόδοσή τους πίσω στο δημόσιο. Πέντε πήραν αναβολή για το 2012, τρεις έχουν δικάσιμο το 2011.

Επίσης, πρόκειται να κατατεθεί άμεσα αγωγή διεκδίκησης των ολυμπιακών ακινήτων. Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη έχουν ενημερωθεί όλες οι πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας προκειμένου να ανακαλέσουν τυχόν οικοδομικές άδειες που αφορούν ακίνητα του ελληνικού δημοσίου που μεταβιβάστηκαν στη Ιερά Μονή Βατοπεδίου, στα πλαίσια των επίμαχων ανταλλαγών και έχει ζητηθεί από τις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ εκθέσεις εκτίμησης ζημίας προκειμένου να ενσωματωθούν στις αγωγές. Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου ισούται με την συνολική αξία όλων των ακινήτων τα οποία μεταβιβάστηκαν μη νομίμως στην Μονή Βατοπεδίου.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση των ομολόγων έχει βγει οριστική απόφαση κατά της ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή η οποία καλείται να καταβάλει το ποσό των 6.611.000 ευρώ στο ΤΕΑΔΥ. Έχει απορριφθεί η προσφυγή της ΕΣΗΕΑ εναντίον του Δημοσίου για την επαναπόδοση 130 εκατ. ευρώ που ήταν το ομόλογο που είχε αγοράσει το ΤΣΠΕΑΘ και έχει αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης εναντίον της εταιρίας ΤΡΩΥΛΛΟΣ.

Για το σκάνδαλο των υποβρυχίων τέλος, ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι όπως πληροφορείτε από το Υπουργείο Άμυνας, τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι στιγμής δεν επαρκούν για να προσδιοριστεί η ζημιά του δημοσίου.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου