Κλείσιμο

Φοβού τους Δαναούς;... 

Η Αθήνα δεν απειλεί, δεν διεκδικεί αλλά, κυρίως, δεν παραχωρεί. Ανέκαθεν παρακολουθεί η ελληνική διπλωματία τις τουρκικές δηλώσεις και κινήσεις. Ακολουθεί, όμως, τη δική της στρατηγική που έχει μέλημα της, την προστασία των συμφερόντων της χώρας

Η συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Καθημερινή, δεν αποτελεί μόνον μια δημοσιογραφική επιτυχία. Είναι μια «έκπληξη» για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας. Μερικές ώρες πριν την άφιξη του στην Αθήνα, επιδιώκει να διαμορφώσει και φιλικό κλίμα και την ατζέντα. Ένας διάλογος, όμως, που σαφώς έχει συμφωνηθεί. Τουλάχιστον στα βασικά του πλαίσια. 

Από το θα «έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», στο «φίλε Κυριάκο» είναι μακρύς ο δρόμος. Και με το παρελθόν να σκιάζει τις σχέσεις των δυο χωρών, πολλοί κρατούν μικρό καλάθι. Αλλά η Τουρκία δεν είναι ο εχθρός ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Είναι ο γείτονας που πολλές φορές απειλεί αλλά την ίδια στιγμή θα αφήσει περιθώρια διαλόγου. Πάντα έτσι ήταν το θρυλικό «ανατολίτικο παζάρι». Και πάντα έτσι θα συνεχίσει να είναι. Η εξωτερική πολιτική της γείτονος είναι μια ενιαία και συγκεκριμένη.  

Όπως, όμως, και της Ελλάδος. Η Αθήνα δεν απειλεί, δεν διεκδικεί αλλά, κυρίως, δεν παραχωρεί. Ανέκαθεν παρακολουθεί η ελληνική διπλωματία τις τουρκικές δηλώσεις και κινήσεις. Ακολουθεί, όμως, τη δική της στρατηγική που έχει μέλημα της, την προστασία των συμφερόντων της χώρας. Η διακοπή του διαλόγου, ενίοτε δεν ισοδυναμεί με πόλεμο. Αλλά πάντα η διπλωματία θα βρίσκει διεξόδους.

Βρεθήκαμε πολλές φορές με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Και κάποιες από αυτές πατήθηκε. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα νικήσει στα χαρακώματα. Αλλά ποιος θα ενισχύσει το διάλογο. Δεν ζούμε σε μια απομονωμένη νησίδα του παγκόσμιου χάρτη. Είμαστε μέρος μιας ευρύτερης γεωπολιτικής θέσης. Τα στρατηγικά συμφέροντα των δυο χώρων, όπως έλεγαν και παλαιοί διπλωμάτες, πολλές φορές συγκλίνουν. Και άλλες φορές έρχονται σε σύγκρουση. 

Οι απειλές της γείτονος προκαλούν. Και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε. Ειδικά οι διπλωμάτες μας, ειδικότερα οι πρωθυπουργοί της χώρας. Δυστυχώς δεν ζούμε γειτονικά με το Λουξεμβούργο έτσι ώστε να επενδύουμε περισσότερο στην υγεία και την παιδεία. Ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων μας είναι η ισχυροποίηση της χώρας έναντι οποιουδήποτε θελήσει να απειλήσει. Ισχυρές χώρες και δημοκρατίες είναι και εκείνες που κατέχουν ισχυρά στρατεύματα.

Η επίσκεψη του Τούρκου είναι ένα μεγάλο βήμα στις σχέσεις των δυο χώρων. Ο διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν εδώ και αρκετό καιρό και με όσα σύννεφα έχει περάσει, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη της γειτνίασης. Ακόμη και εκεί που ο διάλογος πέφτει σε αδιέξοδα, η επόμενη ημέρα είναι η ενίσχυση του. Γιατί διαφορετικά θα ακουστούν πυροβόλα που φέρνουν νεκρούς και φέρετρα.