Νομίζετε πως είστε 38; Ίσως να είστε και 61!

Ρυτίδες, γκρίζα μαλλιά, αυτά είναι κάποια σίγουρα εξωτερικά χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων μπορεί να υπολογιστεί περίπου η ηλικία ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά κάποιοι ηλικιωμένοι φαίνεται να μπορούν να παίζουν άνετα τένις ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία και κάποιοι νεώτεροί τους δεν μπορούν να ανέβουν μια σκάλα.

Ο γεροντολόγος Νταν Μπέλσκι από το πανεπιστήμιο Duke μαζί με την ομάδα του εξέτασε 1.000 άτομα ηλικίας 38 χρονών στην πόλη Ντουνέντιν στη Νέα Ζηλανδία και διαπίστωσε ότι η βιολογική τους ηλικία κυμαινόταν από 28 μέχρι 61 ετών. Τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences».

H διεθνής ομάδα επιστημόνων εξέτασε 18 βιομετρικά στοιχεία, που αφορούν τις τιμές στο ήπαρ και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης εξέτασαν την χοληστερίνη, την κατάσταση της καρδιάς και το μήκος των τελομερών. Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες DNA που βρίσκονται στα τέρματα των γραμμικών χρωμοσωμάτων και με το πέρασμα του χρόνου μικραίνουν. Η έρευνα περιέλαβε επίσης την κατάσταση των δοντιών και τα αιμοφόρα αγγεία πίσω από το μάτι, τα οποία λειτουργούν ως δείκτες για τα αγγεία στον εγκέφαλο.

Κάποιοι από τους ανθρώπους που πήραν μέρος στην έρευνα φαίνονταν να γερνούν βιολογικά όπως και χρονολογικά, άλλοι πάλι κάθε χρόνο μεγάλωναν βιολογικά τρία χρόνια και κάποιοι δεν μεγάλωναν καθόλου. Ορισμένοι ακόμα και στην ηλικία των 38 χρονών παρουσίαζαν σημαντικά σημάδια υποχώρησης του IQ, γεγονός που αύξανε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή άνοια.
Επίσης οι συμμετέχοντες, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήταν βιολογικά μεγαλύτεροι, είχαν χειρότερες επιδόσεις σε νοητικά τεστ και μεγαλύτερα προβλήματα να ανέβουν μια σκάλα.

Παράλληλα δόθηκαν σε φοιτητές φωτογραφίες των συμμετεχόντων. Οι φοιτητές εκτίμησαν αυτούς που ήταν βιολογικά μεγαλύτεροι και ως ηλικιακά μεγαλύτερους.

Οι επιστήμονες ελπίζουν με την έρευνα αυτή να μπορέσουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειών που προκαλούνται από το γήρας. Ωστόσο εξηγούν πως το πόσο γρήγορα γερνάει κανείς οφείλεται μόνο κατά 20% σε γενετικούς παράγοντες, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό οφείλεται στο περιβάλλον.

Παρόλα αυτά οι έρευνες αυτές είναι σημαντικές και κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, όπου το ποσοστό των ηλικιωμένων διαρκώς αυξάνεται. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το 2025 οι ηλικιωμένοι θα είναι περίπου 2 δισεκατομμύρια σε σύγκριση με 841 εκατομμύρια που είναι σήμερα.
Πηγή: Πηγή: DW - Μαρία Ρηγούτσου