Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (ΠΜΣ) ηχεί στα αυτιά κάθε γυναίκας από την εφηβεία ή την προ-εφηβεία και συνεχίζει να την ακολουθεί για πολλά – πάρα πολλά – χρόνια.
Και παρόλο που αποτελεί μια πολύ κοινή κατάσταση δεν συνηθίζεται εύκολα. Για πολλές είναι κάθε μήνα το ίδιο βασανιστικό.
Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS – Premenstrual syndrome) αναφέρεται σε ένα σύνολο σωματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων τα οποία εμφανίζονται με μία κυκλική συχνότητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού του κύκλου μιας γυναίκας. Τις περισσότερες φορές ξεκινάει 1-2 εβδομάδες πριν από την περίοδο σου και διαρκεί περίπου μέχρι και τις πρώτες 4 ημέρες από την έναρξη της αιμορραγίας. Και όσο ήπια και εάν εμφανίζεται σε εσένα σίγουρα θα έχεις βιώσει κάποια στιγμή μέχρι τώρα έστω ένα από τα συμπτώματά του.
Συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
- έντονο άγχος ή κατάθλιψη
- διακυμάνσεις της διάθεσης και ευερεθιστότητα
- αρθρικούς και μυϊκού πόνους
- κόπωση, αϋπνία
- αύξηση βάρους
- ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος
- ακμή
- γαστρεντερικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια και κοιλιακό φούσκωμα
- αλλαγή της όρεξης
Επειδή το ΠΜΣ δεν είναι απολύτως κατανοητό οι τρόποι θεραπείας του ποικίλουν, ανάλογα με την κάθε γυναίκα και το πώς το βιώνει. Κάποια πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις για να σε ανακουφίσουν είναι τα εξής:
- άσκηση
- κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης
- μειωμένη κατανάλωση αλατιού, ζάχαρης, καφεΐνης και αλκοόλ κατά τη διάρκεια του ΠΜΣ
- Αποφυγή καπνίσματος κατά τη διάρκεια του ΠΜΣ
Διάφορες θεραπείες χαλάρωσης μπορεί να προταθούν από το γιατρό σου και περιλαμβάνουν αναπνευστικές ασκήσεις, διαλογισμό και yoga. Η θεραπευτική μάλαξη είναι κάτι που μπορείς επίσης να δοκιμάσεις. Κάποιες γυναίκες, βρίσκουν αποτελεσματικές τις θεραπείες βιοανατροφοδότησης και αυτοΰπνωσης.
Το να κοιμάσαι καλά είναι επίσης πολύ σημαντικό. Η ρουτίνα ύπνου – κατά την οποία κοιμάσαι και ξυπνάς τις ίδιες ώρες κάθε μέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα – μπορεί να βοηθήσει με τη κακή διάθεση και το αίσθημα κόπωσης.
Όσον αφορά τη διατροφή σου καλό θα ήταν, έπειτα βέβαια και από την καθοδήγηση από τον γιατρό σου, να στραφείς και στην κατανάλωση κάποιων βιταμινών που βοηθούν στην υποχώρηση των έντονων συμπτωμάτων. Αυτές είναι:
- Μαγνήσιο. Μπορεί να σε ανακουφίσει από τις συχνές κράμπες που παθαίνεις.
- Βιταμίνη Β-6. Σχετίζεται με τον μεταβολισμό των οιστρογόνων.
- Ασβέστιο με βιταμίνη D.
- Ωμέγα 6. Αυτό συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση φλεγμονών. Για αυτό ίσως μπορεί να σε ανακουφίσει από τους πόνους και την ευαισθησία των μαστών που είναι αυξημένη.
Το κείμενο επιμελήθηκε ο Χρήστος Μάντζιος. Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής Γυναικολογικής Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας. Συνεργάτης Ιασώ – Λητώ – Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 – 2ος όροφος – 211 18 39 180 – 6936967566
Διαβάστε ακόμη
6 σημεία στο σώμα σου που χρειάζονται ένα καλό stretching
5 μικρές αλλαγές που πρέπει να κάνεις στη ρουτίνα της γυμναστικής σου το καλοκαίρι
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.