Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο πλαίσιο του μήνα ευαισθητοποίησης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την ΣΚΠ, πραγματοποιεί σειρά δράσεων προς ενημέρωση του κοινού .Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη (11:00-19:00), εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης πραγματοποιείται στον πεζόδρομο Ικτίνου-Τσιμισκή, ενώ αύριο θα διεξαχθεί (20:20-21:00) ποδηλατοδρομία από την Πλατεία Αριστοτέλους προς τον Λευκό Πύργο, ο οποίος θα φωταγωγηθεί. Εκστρατεία ενημέρωσης θα γίνει αύριο και στην Αθήνα (Athens Metro Mall 10Q00-18:00) ενώ στα Τρίκαλα θα φωτιστεί η γέφυρα της πόλης. Στην Κέρκυρα θα πραγματοποιηθεί δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων.
'Οπως ανέφερε, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς, τα φάρμακα, έχουν καταφέρει να “φρενάρουν” τη νόσο (η οποία είναι γνωστή εδώ και 150 χρόνια) σε ποσοστό 80%. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 15 φάρμακα.
"Το πιο σημαντικό στην αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας είναι ότι γίνεται παγκόσμια καμπάνια ευαιθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για τα αφανή συμπτώματα της νόσου αλλά και της οικογένειας και του περιβάλλοντος των πασχόντων από Πολλαπλή Σκλήρυνση καθώς και των κυβερνώντων για την βελτίωσης της ζωής των ασθενών", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Peer Baneke. Παράλληλα επισήμανε ότι αρχικά τα αφανή συμπτώματα της νόσου οδηγούν τους ασθενείς όχι σε νευρολόγους αλλά σε άλλες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρους, ουρολόγους , ορθοπαιδικούς κλπ με συνέπεια να ταλαιπωρούνται μέχρι να διαγνωστεί η ΣΚΠ.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Νίκος Νίτσας, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους γιατρούς να ξέρουν και να αναγνωρίζουν όλα αυτά τα αόρατα συμπτώματα της νόσου. Παράλληλα, σημείωσε, ότι ο ΙΣΘ προγραμματίζει δράση ευαισθητοποίησης για τα ΑμεΑ ώστε να μπορέσει η πόλη να γίνει φιλική προς τα άτομα αυτά. "Στο εξωτερικό είναι φυσιολογικό να βλέπει κανείς να κυκλοφορούν στο δρόμο άνθρωποι με αναπηρικά καροτσάκια. Εδώ στην πόλη μας δεν το βλέπουμε αυτό , γιατί η πόλη μας δεν είναι φιλική . Φταίμε όλοι, γιατί για κάνουμε εύκολη τη δική μας ζωή, κάνουμε δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων που έχουν κινητικά προβλήματα", πρόσθεσε ο κ Νίτσας.
Η ιδέα να αποτελέσουν τα αόρατα συμπτώματα της ΣΚΠ το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας ανήκει στην Δήμητρα Καλογιάννη η οποία πάσχει από Πολλαπλή Σκλήρυνση και παράλληλα είναι μέλος των διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ. Μιλώντας για τα δικά της αόρατα συμπτώματα η κα Καλογιάννη ανέφερε ότι από τα μαθητικά της χρόνια είχε κόπωση , μούδιασμα, τρέμουλο στο κεφάλι, θολή όραση , κατάθλιψη και προβλήματα στο ουροποιητικό . "Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι στο σχολείο κανείς δεν με ήθελε στα ομαδικά παιχνίδια γιατί ήμουν η χειρότερη , εξαιτίας αυτών των συμπτωμάτων", πρόσθεσε η κα Καλογιάννη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.