Του Δημήτρη Λάππα
Βαθιά στο χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία με «ελαστομερή αντλία έγχυσης», που για τα νοσοκομεία στοίχιζε περί τα 200 ευρώ και τώρα υποχρεούνται να την αγοράζουν οι ίδιοι από τα φαρμακεία, έναντι 600 ευρώ !!! Κι αυτό γιατί με απόφαση του ΕΟΠΥΥ (ΦΕΚ αρ. φύλλου 4898/1-11-2018), που «πέρασε στα ψιλά», άλλαξε ο τρόπος χορήγησης. Τροποποιήθηκε (γιατί άραγε;;;) ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας και η αντλία με το Port χορηγούνται με ιατρική συνταγή / παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ ως σετ, από τα φαρμακεία και τις εταιρείες ιατρικών ειδών.
Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, πρόκειται για μέγα σκάνδαλο στον τομέα των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων και ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ώστε να ανακληθεί αυτή η απόφαση και οι αντλίες έγχυσης με την αναγκαία συσκευή (Port) να παρέχονται αποκλειστικά από τα Νοσοκομεία, προκειμένου να μειωθεί η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, από 600 ευρώ, σε 150 - 200 ευρώ.
Το Port, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, εμφυτεύεται μία φορά (κατά την έναρξη της θεραπείας) σε κεντρική φλέβα του ασθενούς, ώστε να λαμβάνει τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα μέσω της αντλίας που συνδέεται με αυτό (το Port), και χρησιμοποιείται για όλο το κύκλο των θεραπειών (περίπου 15). Μιάς χρήσεως είναι μόνον οι αντλίες έγχυσης του φαρμάκου.
Μέχρι της τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τα Νοσοκομεία, για να αποφύγουν το κόστος του KIT (σετ), προμηθεύονταν ξεχωριστά τοPort από τις αντλίες (100 – 150 ευρώ το Port και περί τα 25 ευρώ, οι αντλίες).
Αυτά, όμως, έως την τροποποίηση του Κανονισμού, οπότε καθορίστηκε τιμή αποζημίωσης σετ 600 ευρώ, με τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τις φαρμακευτικές εταιρίες για την προμήθεια του όλου σετ, που έχει εμπορική ονομασία «Ελαστομερής Αντλία Έγχυσης Χημειοθεραπείας SMARTeZ 270ml, 10ml/h». Δηλαδή 400 - 450 ευρώ περισσότερο από τα χρήματα που το προμηθεύονται τα Νοσοκομεία.
Γιατί σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Port (που τοποθετείται μια αφορά κατά την έναρξη της θεραπείας) συνταγογραφείται πλέον ως σετ μαζί με την αντλία που τοποθετείται το χημειοθεραπευτικό φάρμακο που είναι μιας χρήσης και αχρηστεύεται μετά από κάθε θεραπεία.
Όταν δηλαδή, ο ασθενής θα πάει να αγοράσει την δεύτερη, τρίτη, τέταρτη αντλία (όσες χρειάζονται για την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας) υποχρεούται να αγοράσει εκ νέου του Port. Ουσιαστικώς, καταβάλλουν 600 ευρώ μόνον για την αντλία που δεν στοιχίζει περισσότερο από 25 ευρώ.
Δεν είναι, τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, μόνον η υπερκοστολόγηση της αντλίας κατά τουλάχιστον 300%, έχουμε και το κόλπο να χρεώνεται το Port, χωρίς να χρειάζεται και χωρίς να το παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Και συνεχίζει, ότι γιατροί ογκολόγοι και φαρμακοποιοί Νοσοκομείων, ήδη, δέχονται ντίλερ φαρμακευτικών εταιρειών που τους εξηγούν ότι η συγκεκριμένη αντλία έγχυσης του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου, πλέον, συνταγογραφείται και θα πρέπει να την προμηθεύεται ο ασθενής από τους παρόχους και όχι από το Νοσοκομείο.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε χημειοθεραπεία έκαναν εισαγωγή στο Νοσοκομείο και δεν μπορούσαν να φέρνουν φάρμακα από εταιρείες ιατρικών ειδών. Τώρα, όμως, από 1η Νοέμβρη 2018 αυτό γίνεται. Και με την υπερκοστολόγηση και το κόλπο χρέωσης της αντλίας κάθε φορά, τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, το κέρδος των εταιρειών είναι τεράστιο, εάν αναλογιστούμε ότι περίπου 10.000 καρκινοπαθείς υποβάλλονται, ετησίως, στην συγκεκριμένης μορφής, χημειοθεραπεία.
Κι όλα αυτά, όταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, διαφημίζει, από την μία, το συμμάζεμα της φαρμακευτικής δαπάνης και από την άλλη, οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να βρουν τα αναγκαία χημικοθεραπευτικά φάρμακα στα Νοσοκομεία.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.