Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για όσους αποφεύγουν το κρέας

Όσοι αποφεύγουν το κρέας προτιμώντας τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια αντιμετωπίζουν  42% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής Icahn του Νοσοκομείου του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.

Η έρευνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Κάιλα Λάρα ανέλυσε στοιχεία 15.700 ανθρώπων, ηλικίας άνω των 45 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, σε βάθος τεσσάρων ετών.


Ο κίνδυνος ήταν ιδιαιτέρως χαμηλός για όσους απέφευγαν τα επεξεργασμένα κρέατα. 

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια χρόνια κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει αρκετό αίμα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως η υγιεινή διατροφή μειώνει και τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. 

Μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, κατά 7%, έχουν και όσοι πίνουν καφέ, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου. Επίσης μειωμένος κατά 8% είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. 

Για την ανάλυση των στοιχείων, οι ερευνητές με επικεφαλής την Λάρα Στίβενς, χρησιμοποίησαν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που διασταύρωσε στοιχεία χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούνταν στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας καρδιολογικής μελέτης. 


Πηγή: skai.gr