Κλείσιμο

ΠΟΕΔΗΝ: Λεγιονέλλα στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Στην καταγγελία ότι στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος, ανιχνεύτηκε το μικρόβιο Λεγιονέλλα προχώρησε την Τρίτη η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία).

«Βρέθηκε στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου το μικρόβιο Λεγιονέλλα που η θνησιμότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς που θα προσβληθούν αγγίζει το 50%» προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία επισυνάπτει σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου που ενημερώνει για την ανίχνευση λεγιονέλλας στο δίκτυο ύδρευσης του Νοσοκομείου (29/8/2017) και την λήψη μέτρων για την προφύλαξη ασθενών.

«Υποδεικνυόμενα μέτρα διακοπή της χρήσης του δικτύου θερμού ύδατος (εκεί βρέθηκε το μικρόβιο). Για φανταστείτε τους ασθενείς να κάνουν μπάνιο ή να πλένονται με το ζεστό νερό. Παίζουν με το θάνατο!!!» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Επιτροπή επιδεικνύει επίσης τη χρήση στείρου αποστειρωμένου ύδατος αντί νερού βρύσης για την παρασκευή κάθε είδους διαλύματος που χορηγείται στους ασθενείς ή οτιδήποτε παρασκευάζεται για νοσοκομειακή χρήση.



Επίσης, προτείνεται η μη χρησιμοποίηση ως πόσιμου το νερό της βρύσης και το νερό των ψυκτών για κατηγορίες ασθενών, και δίνονται οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών που θα προσβληθούν από το εν λόγω νοσοκομειακό μικρόβιο.

«Πώς βρέθηκε το εν λόγω Νοσοκομειακό μικρόβιο στο δίκτυο νερού του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ; Τι φταίει κύριε Πολάκη; Φταίει ασφαλώς η έλλειψη συντήρησης και ανανέωσης του δικτύου παροχής νερού, των υδραυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του Νοσοκομείου που λειτουργεί με νερό του δικτύου. Πού είναι τα χρήματα για την συντήρηση του Νοσοκομείου κύριε Πολάκη; Πόσοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ή κινδύνεψαν ή κινδυνεύουν στο Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ; Θα λογοδοτήσει κανείς;» είναι τα ερωτήματα της ΠΟΕΔΗΝ προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλου Πολάκη.

Η ΠΟΕΔΗΝ, καταγγέλλει ακόμη ότι το ποσοστό προσβολής από Νοσοκομειακό μικρόβιο στα δικά μας Νοσοκομεία τριπλάσιο συγκριτικά με τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης.

«Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις στις χώρες της ΕΕ είναι 5% επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία τους. Στη χώρα μας η νοσηρότητα και η θνησιμότητα από νοσοκομειακές λοιμώξεις κατά μέσο όρο είναι στο 15% επί των εισαγωγών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Τι έχει να πει για την παρακάτω καταγγελία μας ο κος Πολάκης; Ο λαλίστατος Υπουργός του facebook; Είναι φυσιολογικό; Τι φταίει; Η κακή μοίρα των ασθενών ή οι πολιτικές που ασκούνται από τον κο Πολάκη και την κυβέρνησή του στη Δημόσια Υγεία;» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία.



Τι προκαλεί η Λεγιονέλλα (Legionella)

Σημειώνεται ότι η νόσος των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωση είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα ή Λεγιονέλλα (Legionella). Περίπου το 90% όλων των λεγεωνελώσεων οφείλονται στο βακτήριο Legionella pneumophila (Λεγεωνέλλα η πνευμονόφιλος), η οποία ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωναρίων. Άλλα είδη που προσβάλλουν τον άνθρωπο είναι τα Legionella longbeachae, Legionella feeleii, Legionella micdadei και Legionella anisa, τα οποία προκαλούν το πυρετό Πόντιακ, μια εμπύρετη αυτοπεριοριζόμενη νόσο που μοιάζει με γρίπη. Η νόσος των λεγεωναρίων έχει θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει μέχρι το 15%, ενώ σε νοσηλευόμενους σε νοσοκομεία μπορεί να φτάσει μέχρι το 50% αν τα αντιβιοτικά αργήσουν να χορηγηθούν.

Οι λεγεωνέλλες είναι βακτήρια που είναι υδρόβια, ενώ μπορούν να βρεθούν στο έδαφος. Η L. pneumophila έχει βρεθεί μόνο σε υδάτινα συστήματα, όπως λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές και συστήματα ύδρευσης και ψύξης μεγάλων κτιρίων, όπου ζει συμβιωτικά με την αμοιβάδα]. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε θερμοκρασίες ανάμεσα σε 20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία στους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής ενός εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια. Ανάμεσα στα περιβάλλοντα που αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής. Περιστατικά λεγεωνελλώσεων έχουν καταγραφεί σε όλο το κόσμο.
Πηγή: skai.gr