Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής την ακαδημαϊκό Τζούλια Μα, κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα μετά την εξέταση 1.077 περιπτώσεων παιδιών, ηλικίας έξι μηνών έως δύο ετών.
Παλαιότερες μελέτες συνέδεαν την καθυστέρηση στην ομιλία με την πολύωρη απασχόληση μπροστά από την τηλεόραση, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κίνδυνος αυτός συγχέεται με τις έξυπνες φορητές συσκευές, αναλογικά με τον χρόνο καθημερινής χρήσης τους.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στα «συνδεδεμένα με την τεχνολογία» παιδιά, κάθε επιπλέον 30 λεπτά καθημερινής χρήσης κάποιας φορητής συσκευής αυξάνουν κατά 50% την πιθανότητα καθυστέρησης των «πρώτων τους λέξεων».
Όπως προέκυψε, μόνο το 20% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 μηνών απασχολείται με κάποια οθόνη αφής για τουλάχιστον μισή ώρα καθημερινά ενώ, στον αντίποδα, το 70% δεν έχει έρθει σε επαφή με οποιαδήποτε φορητή συσκευή πριν κλείσει το ενάμισι έτος.
Στα συμπεράσματα της έρευνας οι Καναδοί επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα του κινδύνου συνιστώντας στους γονείς να αποφύγουν την χρήση πάντως είδους οθονών από τα παιδιά τους, πριν αυτά κλείσουν τους πρώτους 18 μήνες, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως οι φορητές συσκευές δεν επηρεάζουν τις μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας των παιδιών με τους γονείς τους, μέσω χειρονομιών και μορφασμών.
Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.