Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίλβια Μαμέντε του Ινστιτούτου Ερευνών Ιατρικής Εκπαίδευσης του Ιατρικού Κέντρου 'Έρασμος' του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "BMJ Quality & Safety", μελέτησαν 63 γιατρούς (στο τελευταίο έτος της ειδικότητάς τους), που κλήθηκαν να εξετάσουν διαφόρους ασθενείς, μεταξύ των οποίων άτομα επιθετικά, ανταγωνιστικά, αδιάφορα κ.α.
Η μελέτη έδειξε ότι, όταν πρόκειται για περίπλοκα ιατρικά περιστατικά, οι γιατροί είναι 42% πιθανότερο να κάνουν λάθος διάγνωση σε ένα δύσκολο ασθενή από ό,τι σε έναν ουδέτερο ή «κανονικό».
Στα ελαφρά και απλά περιστατικά, η «ψαλίδα» είναι μικρότερη μεν, αλλά δεν εξαφανίζεται: ο γιατρός έχει 6% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνώσει λάθος την ασθένεια του δύσκολου ασθενούς από ό,τι του «κανονικού».
Η βασική αιτία, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο γιατρός πρέπει να καταβάλει διανοητική προσπάθεια για να χειριστεί την προβληματική συμπεριφορά του ασθενούς, πράγμα που τον αποσπά από το κυρίως ιατρικό-διαγνωστικό έργο του.
Όταν ένας ασθενής έχει συνεχώς απαιτήσεις, γκρινιάζει, μιλά άσχημα στον γιατρό, τον απειλεί ή αδιαφορεί για τις συμβουλές του τελευταίου και γενικά δεν φαίνεται να τον παίρνει στα σοβαρά, τότε ο γιατρός μπορεί να μην είναι ακριβής στη σκέψη και στη διάγνωσή του.
Μια δεύτερη μελέτη σε 74 εκπαιδευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς επιβεβαίωσε την πρώτη έρευνα. Η διαγνωστική ακρίβεια των γιατρών ήταν 20% μικρότερη στις περιπτώσεις των δύσκολων ασθενών, παρόλο που ο χρόνος εξέτασης ήταν ίδιος για εύκολους και δύσκολους ασθενείς.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.