Κλείσιμο

Νοσοκομεία και περίθαλψη σε καιρό κρίσης (5)

Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Τα περισσότερα δημόσια νοσοκομεία, ειδικά στο λεκανοπέδιο Αττικής, βρίσκονται σε οριακή οικονομική κατάσταση. Οι γιατροί ζητούν τα δεδουλευμένα των εφημεριών, οι προμηθευτές αναμένουν την αποπληρωμή των οφειλομένων τους και οι διοικήσεις των νοσοκομείων καλούνται να διαχειριστούν πενιχρούς οικονομικούς πόρους. Τα ανωτέρω προβλήματα εμφανίζονται και στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Την περασμένη Παρασκευή, το νοσοκομείο των 620 κλινών κινδύνεψε να μείνει εκτός εφημεριών. Οι γιατροί οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη εφημερία. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, το νοσοκομείο λειτούργησε κανονικά.

Παράλληλα, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό οι οποίες οφείλονται στην καθυστέρηση αποπληρωμής των προμηθευτών.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Φεβρουαρίου το νοσοκομείο δεν μπορούσε να προμηθευτεί υλικά και είχε τεθεί εν αμφιβόλω η εύρυθμη λειτουργία του λόγω μη έγκρισης του προϋπολογισμού. Ο λόγος; Το Κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας από τη νέα χρονιά ενοποιήθηκε με το κέντρο υγείας Αγίας Βαρβάρας σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η συγχώνευση αυτή κρίθηκε από το υπουργείο Υγείας απαραίτητη λόγω της χαμηλής πληρότητας (23%) που εμφάνιζε η συγκεκριμένη κλινική. Ταυτόχρονα, θεωρήθηκε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να καλυφτούν εκ των έσω οι αυξημένες ανάγκες του νοσοκομείου Νίκαιας σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Σκεφτείτε ότι στο γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο 2 γιατροί. Αντί, λοιπόν, να κατατεθεί ένας ενιαίος προϋπολογισμός, εμφανίστηκαν δύο ξεχωριστοί προϋπολογισμοί. Εν τέλει, η διοίκηση απέστειλε τον νέο –ενιαίο- προϋπολογισμό των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2011 ο προϋπολογισμός του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας ξεπερνούσε τα 90 εκατομμύρια ευρώ. Η χρήση γενοσήμων φαρμάκων η οποία βρίσκεται στο 37% βοήθησε καθοριστικά στον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών. Από την άλλη πλευρά, η αυξημένη επισκεψιμότητα που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση οδηγεί γιατρούς και νοσηλευτές στα όριά τους. Όπως μας επισήμανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Παναγιώτης Παπανικολάου «λειτουργούν μόνο οι έξι από τις έντεκα χειρουργικές αίθουσες ενώ στην μονάδα εντατικής θεραπείας λειτουργούν μόνο έντεκα από τις δεκαοκτώ κλίνες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η κόπωση του προσωπικού είναι τεράστια, πρωτίστως στα επείγοντα.
Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αριθμεί 1800 άτομα.

Τέλος, το νέο ενοποιημένο νοσοκομείο διαθέτει και νέο διοικητικό συμβούλιο.


Όμως σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κωνσταντίνο Πεταλά «η σύνθεση του νέου ΔΣ δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο φύλλο της κυβερνήσεως και δεν μπορούμε να λάβουμε καμία σοβαρή απόφαση που να αφορά μεγάλα χρηματικά ποσά». Μέχρι, λοιπόν, να εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ, το νοσοκομείο, εκτός των άλλων, παραμένει χωρίς ενεργή διοίκηση.

[συνεχίζεται...]
Πηγή: Γράφει ο Πέτρος Κιρκιλής