Η εν λόγω μελέτη καταδεικνύει ότι αδύναμα μωρά που θρέφονται ενδοφλεβίως μπορούν να αρχίσουν την κατανάλωση γάλακτος όντας μόλις δύο ημερών.
Έως τώρα, πολλοί μαιευτήρες και παιδίατροι ήταν αντίθετοι στην κατάποση γάλακτος κατά τις πρώτες μέρες ζωής, λόγω της πεποίθησης ότι αυξάνει την πιθανότητα τα αδύναμα μωρά να νοσήσουν από σοβαρότατα εντερικά προβλήματα, όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Η συγκεκριμένη έρευνα όμως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς δείχνει ότι ο αυξημένος κίνδυνος είναι στατιστικά πολύ μικρός.
Η μελέτη διενεργήθηκε με τη συμμετοχή τετρακοσίων μωρών και 54 νοσοκομείων σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία. Τα νεογνά που μελετήθηκαν είχαν γεννηθεί τουλάχιστον πέντε εβδομάδες πρόωρα και ήταν ελλιποβαρή. Μωρά που ήταν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο δεν περιλήφθηκαν.
Στα μισά από τα συμμετέχοντα μωρά δόθηκε γάλα κατά την δεύτερη ημέρα ζωής, ενώ στα υπόλοιπα δόθηκε κατά την έκτη μέρα. Το 75% των νεογνών τράφηκαν με το γάλα της μητέρας τους.
Στην ομάδα που έλαβε γάλα νωρίτερα, το 18% πάσχισε από νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίστηκε στο οριακά χαμηλότερο ποσοστό του 15% για τη δεύτερη ομάδα.
Κατά μέσο όρο, τέκνα που έλαβαν γάλα τη δεύτερη μέρα μπορούσαν να τρέφονται εξ’ ολοκλήρου με αυτόν τον τρόπο μέχρι τη 18η μέρα ζωής. Αντίθετα, μωρά που τράφηκαν με γάλα την έκτη μέρα είχαν αυτή τη δυνατότητα έως την 21η μέρα. Εξ’ ολοκλήρου θρέψη με γάλα ονομάζεται η ικανότητα ενός μωρού να θρέφεται με γάλα επί 72 ώρες.
Επιπλέον, νεογνά που έλαβαν γάλα νωρίτερα χρειάστηκε να μείνουν κατά μέσο όρο λιγότερες ημέρες σε θερμοκοιτίδα συγκριτικά με τα υπόλοιπα.
Πηγή: Συντάκτρια: Caroline Parkinson (BBC), Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.