Κλείσιμο

Πρώτη η Ευρώπη στην κατανάλωση αλκοόλ

Άνθρωποι άνω των 15 ετών στην Ευρώπη καταναλώνουν κατά μέσο όρο 12,5 λίτρα καθαρού αλκοόλ ετησίως, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Η ποσότητα αυτή αποτελεί την υψηλότερη κατανάλωση παγκοσμίως, διπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου, και αντιστοιχεί στην κατάποση 27 γραμμαρίων καθαρού αλκοόλ ανά ημέρα, ή σχεδόν τρία ποτήρια.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ ενέχει πάμπολλές, πιθανώς θανατηφόρες, συνέπειες, στη ζωή μας, όπως αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, κίρρωση του ήπατος, καρδιοαγγειακές παθήσεις και διάφορα νευρολογικά νοσήματα.

Από την μελέτη προκύπτει ότι η σοβαρότητα του προβλήματος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με οικονομικά, πολιτισμικά και κοινωνικά κριτήρια? συνεπώς οι ερευνητές έκριναν σκόπιμο να διαιρέσουν την Ευρώπη σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες, κεντροανατολική και ανατολική, κεντροδυτική και δυτική, σκανδιναβική και νότια.

Έπειτα από ποσοτική ανάλυση των δεδομένων, η κεντροανατολική και ανατολική ζώνη αναδείχθηκε πρώτη σε κατανάλωση καθαρού αλκοόλ, με 14,5 λίτρα ετησίως, ενώ η σκανδιναβική κατατάχθηκε τελευταία με το διόλου ευκαταφρόνητο 10,4 λίτρα. Κατόπιν ποιοτικής ανάλυσης όμως, που δείχνει τη συχνότητα βαριάς και επικίνδυνης κατανάλωσης, οι σκανδιναβικές χώρες αναδείχθηκαν δεύτερες με βαθμολογία 2,8 στα 5, ελάχιστα πίσω από την κεντροανατολική-ανατολική ζώνη που «πρωτεύει» και εδώ με 2,9. Η νότια ζώνη, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, έχει τις λιγότερο επικίνδυνες συνήθειες κατάποσης αλκοόλ, βαθμολογούμενη με 1,1 στα 5.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το συμπέρασμα της μελέτης ότι, ενώ ευρύτερα η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρώπη έχει παραμείνει σταθερή την τελευταία δεκαετία, στη Σκανδιναβία και την ανατολική ζώνη η κατάποση έχει λίγο αυξηθεί ενώ στο νότο και τις δυτικές χώρες έχει μειωθεί.

Η εν λόγω έρευνα, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας 53 ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν την επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλ μέχρι το 2020. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ,το 2004, το 11,8% όλων των θανάτων ανθρώπων μεταξύ 15 και 64 ετών οφείλονταν στο ποτό, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1 στους 7 θανάτους για άνδρες και 1 στους 13 θανάτους για γυναίκες.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος