Σαν σήμερα: 9 Μαΐου 1936 - Η απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη πνίγεται στο αίμα - Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Ήταν ίσως το κορυφαίο γεγονός που σηματοδότησε την αλλαγή της περιόδου, αφού η ήττα του εργατικού κινήματος εκείνης της εποχής, διευκόλυνε τον ερχομό της δικτατορίας του Μεταξά

  • 1927 ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ 

Σαν σήμερα

Πραγματοποιούνται οι πρώτες Δελφικές Εορτές, με πρωτοβουλία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

  • 1936 ΒΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΩΝ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σαν σήμερα

Η Χωροφυλακή διαλύει βίαια συγκέντρωση απεργών καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Δώδεκα νεκροί και 32 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών συγκρούσεων. Εμπνευσμένος από τους νεκρούς καπνεργάτες, ο Γιάννης Ρίτσος θα γράψει λίγο αργότερα το ποίημά του «Επιτάφιος», που θα μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης.

  • 1950 «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΟΥΜΑΝ»

Σαν σήμερα

Ο Γαλλο-Λουξεμβούργιος πολιτικός Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει την πρότασή του για τη δημιουργία της ενωμένης Ευρώπης. Η πρότασή του αυτή, που έμεινε στην Ιστορία ως «Διακήρυξη Σούμαν», θεωρείται ότι συνεισέφερε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • 1956 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Σαν σήμερα

Μαχητικό συλλαλητήριο υπέρ της Κύπρου που διοργανώνεται στην Αθήνα, καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία. Τέσσερις διαδηλωτές κι ένας αστυνομικός διευθυντής σκοτώνονται και 265 άτομα τραυματίζονται, εκ των οποίων οι 165 από σφαίρες.

  • 2009 ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ

Σαν σήμερα

Πεθαίνει ο Ευγένιος Σπαθάρης, Έλληνας καλλιτέχνης του Θεάτρου Σκιών. 

Πηγή: skai.gr