Κλείσιμο

Δεκαπενταύγουστος: Σχεδόν στο 90% οι ακυρώσεις ταξιδιωτών στη Σαμοθράκη

Οι ακυρώσεις των ταξιδιωτών του 15Αυγουστου στη Σαμοθράκη αγγίζουν το 80-90% δήλωσε στο ΣΚΑΙ ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, στη σκιά των προβλημάτων με την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αλεξανδρούπολη, που είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εκατοντάδες ταξιδιώτες, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Τόνισε ότι η ζημιά για τους επαγγελματίες είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς μετά από ένα δύσκολο χειμώνα, με έντονη κακοκαιρία στο νησί, ανέμεναν την τουριστική σεζόν.

Όπως δήλωσε όμως, οι επαγγελματίες δε θα βγάλουν ούτε καν τα έξοδά τους.

Σημείωσε πάντως πως μετά και την ενσωμάτωση του Andros jet στα δρομολόγια, η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί.

Μιλώντας το πρωί στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιώτακης έκανε γνωστό πως το πλοίο Andros Jet -  που μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 70 ΙΧ ανά δρομολόγιο - θα πραγματοποιεί 5 δρομολόγια από και προς την Αλεξανδρούπολη την ημέρα.

Σημειώνεται πως περισσότερα από 1.500 άτομα αναχώρησαν από τη Σαμοθράκη από εχθές με την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη.

"Ο εγκλωβισμός των επισκεπτών έχει τελειώσει, έχει αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση αυτή τη στιγμή. Από χθες το απόγευμα γίνεται κανονικά και η τροφοδοσία της αγοράς, γενικά υπάρχει μια καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή και οι τελευταίοι ενδιαφερόμενοι έφυγαν το πρωί", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.
   
"Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο μόνιμη θα είναι η λύση. Από το δελτίο τύπου της εταιρείας φαίνεται ότι τουλάχιστον μέχρι να λυθούν τα προβλήματα το πλοίο που ήλθε θα παραμείνει", επισήμανε, προσθέτοντας πως και στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει τεθεί το αίτημα να υπάρξει μόνιμη λύση.

"Κατανοώ ότι οι λύσεις είναι δύσκολες, η εποχή είναι δύσκολη, δεν είναι κάτι εύκολο αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό, ώστε να μην παραταθεί το πρόβλημα άλλο", τόνισε.
   
Σχετικά με την κατάσταση που επικράτησε χθες στο λιμάνι της Σαμοθράκης κατά την αναμονή επιβίβασης ανθρώπων και οχημάτων για τα πρώτα δρομολόγια των πλοίων ο δήμαρχος διευκρίνισε πως λίγο μετά τα μεσάνυχτα υπήρξε κάποια ένταση με κάποια άτομα που θεώρησαν ότι εφόσον είχαν υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία, ήταν δίκαιο να επιβιβαστούν χωρίς να πληρώσουν.
   
"Μεγάλη ζημιά από τις ακυρώσεις"

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που εφάρμοσε τις προηγούμενες ημέρες ο δήμος Σαμοθράκης σε συνεργασία με τους επαγγελματίες για την ανακούφιση των "εγκλωβισμένων" ταξιδιωτών ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι "απέδωσαν σε ένα ποσοστό, αν και δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε 100% την κατάσταση, δεν ήλθαμε σε επαφή όλους, ήλθαμε κυρίως σε επαφή με ανθρώπους που είχαν τελειώσει τα χρήματά τους και εκεί τα μέτρα απέδωσαν", ενώ "υπήρξαν και συνδημότες μας, που πήραν ανθρώπους στο σπίτι τους και τους έκαναν τραπέζι, ο δήμος, η εκκλησία συνέβαλαν επίσης".
   
"Το ζήτημα τώρα είναι ότι οι επιπτώσεις είναι μεγάλες", επισήμανε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι "είχαμε πάρα πολλές ακυρώσεις κι ενώ το πρόβλημα κορυφώθηκε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, ήδη από το Σάββατο είχαμε 50% ακυρώσεις".
   
Ο δήμος Σαμοθράκης εξετάζει μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής βλάβης, που υπέστησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού. "Τις επόμενες ημέρες θα δούμε τι μέτρα ανακούφισης και τόνωσης και προβολής θα πάρουμε αλλά προέχει η σταθεροποίηση της συγκοινωνίας μας, γιατί δεν επιθυμούμε με τίποτε να επαναληφθεί αυτό που συνέβη τις προηγούμενες μέρες. Αν έχουμε ενδείξεις σταθεροποίησης καλό είναι να κάνουμε μια εκστρατεία προβολής, για να ανακτήσουν όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες του τουρισμού ένα ποσοστό από τα πολλά που έχασαν".

Επιπρόσθετα, συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προγραμματίστηκε μεταξύ Υπουργού Τουρισμού και προεδρείου των επαγγελματιών Σαμοθράκης όπως ενημέρωσε ο κος Θεοχάρης μέσω twitter.

"Η κατάσταση στη Σαμοθράκη σταδιακά εξομαλύνεται. Είμαστε από την περασμένη εβδομάδα σε επικοινωνία με τη Δημοτική Αρχή και τους επαγγελματίες του νησιού, μεταφέροντας στο αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας την αγωνία τους για την ανάγκη εξεύρεσης άμεσης λύσης.

Ενημερώνουμε παράλληλα και τους πρέσβεις των οποίων πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στο νησί ώστε να μπορούν να ενημερώνουν τους πολίτες των χωρών τους, ώστε να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση του νησιού. Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα συζητήσουμε με το αρμόδιο υπουργείο ναυτιλίας τρόπους  ώστε η λύση να δίνεται γρηγορότερα σε ανάλογες περιπτώσεις, "ανέφερε ο κος Θεοχάρης στην ανάρτηση του.



Πηγή: skai.gr