Κλείσιμο

Κοτζιάς: Πρόοδος στις συζητήσεις για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Αλβανία

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο και την Αλβανία έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προαναγγέλλοντας παράλληλα ανάλογες συζητήσεις και με την Ιταλία.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι οι διαβουλεύσεις με το Κάιρο προχωρούν ενώ με τα Τίρανα βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες ούτε χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις.

Όσον αφορά την Ιταλία, είπε πως το θέμα της ΑΟΖ θα βρεθεί στην ατζέντα των επαφών που θα έχει κατά την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα την επόμενη εβδομάδα, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως η χώρα μας επιδιώκει σειρά σημαντικών συνεννοήσεων με την Ιταλία σε σειρά θεμάτων.

Ο ΥΠΕΞ προσέθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να γίνει με τους ίδιους ακριβώς όρους και την ίδια ταχύτητα απέναντι σε όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Ελλάδα. Υποστήριξε ότι αυτή η λογική των οριζόντιων λύσεων ευθύνεται για το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει πετύχει σχεδόν τίποτα σε αυτό το μέτωπο από τη δεκαετία του 1980.

Με βάση τη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η ΑΟΖ κάθε παραθαλάσσιου κράτους μπορεί να εκτείνεται ως και 200 ναυτικά μίλια από τις χαρτογραφημένες ακτές του, εφόσον δεν παραβιάζεται η ΑΟΖ άλλης χώρας.

Η δυνητική έκταση της ΑΟΖ υπερβαίνει κατά πολύ το μέγιστο όριο άλλων θαλάσσιων ζωνών ενός κράτους, όπως η αιγιαλίτιδα ζώνη, η οποία οροθετείται το πολύ στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές του.

Υπενθυμίζεται πως η έκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο ανατολικό Αιγαίο αποτελεί ένα από τα πιο έντονα σημεία τριβής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Από το 1936 η Ελλάδα έχει οριοθετήσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 6 ναυτικά μίλια, όμως έχει διαμηνύσει πως διατηρεί το κυρίαρχο δικαίωμα να την επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια. Η τουρκική Βουλή ωστόσο έχει εξουσιοδοτήσει από το 1995 την τουρκική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ως αιτία πολέμου (casus belli) οιαδήποτε διεύρυνση της ελληνικής ζώνης πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης