Συντηρημένο το ελικόπτερο, περιορισμένη ορατότητα την ώρα του δυστυχήματος

Συντηρημένο, με υπόλοιπα ωρών πτήσεως ήταν το μοιραίο ελικόπτερο τύπου Huey (UH-1H) της Αεροπορίας Στρατού, που κατέπεσε και συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, όπως δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ Βασίλειος Μπελεσιώτης.

Ο κ. Μπελασιώτης ανέφερε επίσης ότι στην περιοχή την ώρα του δυστυχήματος υπήρχε περιορισμένη ορατότητα λόγω χαμηλής νέφωσης.

Το ελικόπτερο
κατά την πτώση του έπεσε πάνω σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Τα αίτια της τραγωδίας ερευνώνται, ενώ επιτόπου έχει μεταβεί ο αρχηγός του ΓΕΣ.




Αμέσως σήμανε συναγερμός. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί από δυνάμεις της αστυνομίας και συνεργεία της ΔΕΗ. Το στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το χωριό Σαραντάπορο, στα σύνορα των νομών Λαρίσης και Κοζάνης, 70 με 100 μέτρα από τον επαρχιακό δρόμο Λάρισας - Κοζάνης. 

Η τραυματίας Βασιλική Πλεξίδα, Αρχιλοχίας, μηχανοσυνθέτης του ελικοπτέρου, έχει διακομιστεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με πληροφορίες είναι εκτός κίνδυνου. Οι σοροί των τεσσάρων νεκρών αξιωματικών έχουν μεταφερθεί στη Λάρισα.

Το ελικόπτερο - που ανήκε στη βάση της αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου, είχε απογειωθεί από τη Λάρισα και κατευθυνόταν για επιτήρηση στα σύνορα στην περιοχή της Καστοριάς. Το σήμα του χάθηκε από τα ραντάρ στις 7.38 το πρωί.



Νεκροί είναι οι Ιωάννης Τζανιδάκης Υποστράτηγος, Θωμάς Αδάμου Συνταγματάρχης, Δημοσθένης Γούλας ταγματάρχης κυβερνήτης του Ελικοπτέρου και Κωνσταντίνος Χατζής Υπολοχαγός Συγκυβερνήτης. Τραυματίας είναι η Βασιλική Πλεξίδα Αρχιλοχίας 

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο, σταμάτησε στη Λάρισα και από εκεί κατευθυνόταν προς την Κοζάνη.



Στις έρευνες παίρνουν μέρος δυνάμεις του Στρατού, άνδρες της ΕΜΑΚ άλλα και τη αστυνομίας. O υπουργός Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά το δυστύχημα. Tη βαθιά της θλίψη για το δυστύχημα εξέφρασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. 

Πριν από 40 χρόνια στην ίδια περιοχή είχε καταπέσει και αεροσκάφος της Ολυμπιακής όπου 50 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο.



Το χρονικό του δυστυχήματος


Το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου στις 7:25 πμ.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα. Τρία λεπτά αργότερα απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 7:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 7:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 8:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 9:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Σούπερ Πούμα από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.
Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.
Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.
Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ