Ερμού Αθήνα

Ποια εμπορικά και σούπερ μάρκετ λειτουργούν σήμερα Πέμπτη 2 Ιανουαρίου - Τι ισχύει με τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

Κλειστά στην πλειονότητά τους θα παραμείνουν τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες

Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη - Τσίπρας: Ιστορικής σημασίας επίσκεψη

Ολοκληρώθηκε η ιστορική επίσκεψη υψηλού συμβολισμού του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, έστειλε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης τόσο προς τους πρόσφυγες όσο και προς την Ελλάδα που βιώνει την προσφυγική κρίση.

Νωρίτερα, αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφηκα έφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Μυτιλήνη.

Τον Ποντίφηκα της Ρώμης καλωσόρισαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και έπειτα ο Σεβασμιότατος Πρόεδρος της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκος Παπαμανώλης.




Ο Πάπας επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου χαιρέτησε έναν - έναν τους πρόσφυγες, με τους οποίους και συνομίλησε, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Οι πρόσφυγες υποδέχτηκαν τους τρεις προκαθήμενους, κρατώντας τα μωρά τους στα χέρια, ενώ κάποιοι εξ αυτών γονάτισαν μπροστά στον Ποντίφηκα και κλαίγοντας εκλιπαρούσαν να τους βοηθήσει.

Κάποια παιδάκια μάλιστα, έδειχναν τις ζωγραφιές τους στον Πάπα ενώ κάποια άλλα του παρέδωσαν επιστολές και γράμματα για να βοηθήσει τις οικογένειές τους.

«Να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους», δήλωσε νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η επισκεψή σας αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να αναδειχθεί η αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου και της εκμετάλλευσης ανθρώπων από τους διακινητές. Γι' αυτό είναι σημαντική η θεσμοθέτηση της νόμιμης και ασφαλούς μετεγκατάστασης στην Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός, παρά το ότι έχει υποφέρει από τα μέτρα λιτότητας που οι διεθνείς χρηματαγορές επέβαλλαν στην πατρίδα μου, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, έδωσε από το υστερημά του για να προσφέρει ανθρωπιά και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Είμαι υπερήφανος γι' αυτό. Τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας, στο όνομα της προστασίας της Χριστιανικής Ευρώπης σηκώνουν φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή η Ελλάδα επέδειξε αλληλεγγύη και ανθρωπιά υπερασπιζόμενη πανανθρώπινες αξίες» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «Η Μυτιλήνη είναι ένα νησί το οποίο έχει σηκώσει στους ώμους του, όλο το βάρος της Ευρώπης».

Θέμα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Πάπα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς κόπηκε ο ήχος και η τηλεοπτική εικόνα μεταφέρθηκε στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Πάπα στη Μυτιλήνη. 

Οι παρουσιαστές της ΕΡΤ που μεταδίδουν την επίσκεψη του Ποντίφηκα, εξήγησαν ότι αυτό συνέβη, καθώς την ευθύνη των πλάνων των ιδιωτικών συναντήσεων του Πάπα έχει το Βατικανό.

«Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι που έχουν πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να τους συμπεριφερόμαστε ως τέτοιους» δήλωσε με ανάρτηση του στο Twitter ο Πάπας Φραγκίσκος, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη.



Μιλώντας στους 50 δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Πάπας σημείωσε ότι «Αυτό το ταξίδι είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα, αυτό το ταξίδι έχει σημαδευτεί από τη θλίψη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα συναντήσουμε πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν, που δεν γνωρίζουν που να πάνε, που έπρεπε να ξεριζωθούν. Επιπλέον πηγαίνουμε σε ένα νεκροταφείο, τη θάλασσα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι πέθαναν εκεί... Αυτό αισθάνομαι κάνοντας αυτό το ταξίδι».

«Δεν είστε μόνοι σας. Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου Βαρθολομαίο και Ιερώνυμο για να σταθώ δίπλα σας και να ακούσω την ιστορία σας» είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του, μετά το πέρας της επίσκεψης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια της Μυτιλήνης και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε στις ανάγκες σας με μεγάλη γενναιοδωρία».

«Μακάρι όπως ο Καλός Σαμαρείτης, οι αδελφοί και οι αδελφές μας να δείξουν αλληλεγγύη και να σας βοηθήσουν» τόνισε ο Ποντίφηκας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους πρόσφυγες, δήλωσε ότι «ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο που σας αντιμετώπισε».

Αυτοί που σας φοβούνται δεν σας κοιτάζουν στα μάτια, δεν βλέπουν τα παιδιά σας, επεσήμανε.

Είπε ακόμη ότι το Αιγαίο θα πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία.

«Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά λόγια, μόνο όσοι είδαν τα μάτια των μικρών παιδιών που επισκεφτήκαμε στο κέντρο φιλοξενίας, καταλαβαίνουν το μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Ενώνουμε τις φωνές μας για να καταδικάσουμε τον ξεριζωμό των προσφύγων» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Μια Ευρώπη που γκρέμισε το τείχος του Βερολίνου δεν μπορεί να υψώνει τείχη», δήλωσε ο Μητροπολίτης Γαλλίας που βρισκεται στη Μυτιλήνη συνοδεύοντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ακολούθως,  οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων.

Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Τον θαυμασμό του προς τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες που περνά, μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά του και τις πόρτες διάπλατες" εξέφρασε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας μιλώντας λίγο πριν την αναχωρησή του για τη Ρώμη και απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λέσβου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τον υποδέχθηκαν χιλιάδες πολίτες.
   
Ο Κύριος, είπε, θα ανταποδώσει στον ελληνικό λαό αυτή τη γενναιοδωρία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε επίσης ότι είναι "κατανοητές και νόμιμες οι ανησυχίες αλλά οι πρόσφυγες πριν από αριθμοί είναι πρώτα απ' όλα άνθρωποι, με πρόσωπα, ονόματα και ιστορία".

«Η Ευρώπη είναι πατρίδα των δικαιωμάτων», πρόσθεσε «και όποιος έρχεται εδώ θα έπρεπε να μπορεί να το βιώσει ώστε να το μεταδώσει αργότερα και ο ίδιος. Δυστυχώς πολλοί δεν κατάφεραν να φτάσουν εδώ μεταξύ τους και πολλά παιδιά».

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Λέσβου είπε ότι «αποδεικνύεται ότι σε αυτά τα χώματα, που αποτελούν κοιτίδα του πολιτισμού, χτυπά η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να χτίζει γέφυρες».

«Τα φράγματα» υπογράμμισε «οδηγούν σε διαιρέσεις και οι διαιρέσεις προκαλούν συγκρούσεις».

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες έψαλλαν κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου, ενώ στη μνήμη τους έριξαν στη θάλασσα τρία στεφάνια και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες, 8 Σύρους και δύο Αφγανούς, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Η ενέργεια αυτή του Ποντίφηκα της Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική στο προσφυγικό ζήτημα αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χθες το απόγευμα επιλέχθηκαν οι 10 αυτοί πρόσφυγες, μεταξύ αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό του Δήμου Λέσβου, στο Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους έχουν φτάσει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο χοτ σποτ της Μόριας πριν την 20η Μαρτίου, όταν ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου καλύπτεται από 400 περίπου δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Για τρίτη φορά στην ιστορία της Αγίας Έδρας, ο Πάπας έσπασε το πρωτόκολλο και γευμάτίσε δημόσια μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τους πρόσφυγες που ζουν στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια. Παράλληλα υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη κατά την παρουσία τους στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και οι κάτοικοι του νησιού έχουν ακροβολιστεί στις θέσεις εκείνες που θα τους επιτρέψουν να αντικρίσουν από κοντά τον ηγέτη της καθολικής εκκλησίας.

Πηγή: skai.gr