Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα τα τρόφιμα και η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς έχουν μειωθεί σημαντικά, με συνέπεια πολλοί να εξωθούνται στη μετακίνηση προς την Ευρώπη, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σιγιάρτο προειδοποίησε ότι «σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» η Γηραιά Ήπειρος μπορεί να δεχτεί κύμα 5 έως 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η συνάντηση των δυο ΥΠΕΞ έγινε στον απόηχο σειράς εγκλήσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ Αθήνας και Βουδαπέστης αναφορικά με τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τοποθέτηση του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν πριν την άτυπη σύνοδο της περασμένης Κυριακής, όπου επανέλαβε πως αν η χώρα μας δεν μπορεί να εμποδίσει την εισροή ανθρώπων στα εδάφη της τότε οι εταίροι θα μπορούσαν να ασφαλίσουν τα σύνορα για λογαριασμό της.
Στις δηλώσεις τους ωστόσο οι δυο υπουργοί Εξωτερικών προσπάθησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση και να δώσουν ένα στίγμα συνεργασίας. Αμφότεροι τόνισαν πως η προσφυγική κρίση συνιστά ένα πολύπλοκο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί συλλογικά από τα ευρωπαϊκά κράτη και χωρίς το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στις μικρές χώρες του «βαλκανικού διαδρόμου».
Ο κ. Σιγιάρτο υπογράμμισε ότι κατανοεί το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στην προσπάθειά της να φυλάξει τον Έβρο και ολόκληρη την ακτογραμμή στα θαλάσσια σύνορά της και διευκρίνισε πως η Ουγγαρία θέλει η χώρα μας να υποστηριχθεί προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.
«Είναι αδύνατον εσείς να τα φροντίσετε, να τα υπερασπιστείτε μόνοι σας. Και για αυτό ακριβώς, επειδή το κατανοούμε, είμαστε υπέρ της καταβολής περαιτέρω και περισσότερων προσπαθειών, προκειμένου να προστατευθούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο έλληνας ΥΠΕΞ αποσαφήνισε ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία, μολονότι θεμιτή, «είναι υποταγμένη στα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας, και όχι του αντίστροφο», αφήνοντας να εννοηθεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχτεί βοήθεια που δεν θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα ή δικαιώματά της – όπως οι κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς είπε πως οι δυο χώρες συμφωνούν για την ενίσχυση της Frontex, αλλά με τη δράση της να βρίσκεται πάντα υπό την ευθύνη του «κάθε κυρίαρχου κράτους».
Ερωτηθείς για την ανέγερση των φραχτών στα σύνορα με την Σερβία και την Κροατία, ο κ. Σιγιάρτο επισήμανε πως όλα αυτά είναι μέρος της τήρησης των συγκεκριμένων κανόνων της Ζώνης Σένγκεν για την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, προσθέτοντας πως κανένας ομόλογός του δεν έχει μπορέσει να του προτείνει κάτι καλύτερο.
Κανένας από τους δυο υπουργούς δεν αναφέρθηκε στη χρήση δακρυγόνων και χημικών από ούγγρους αστυνομικούς εναντίον προσφύγων που ήθελαν να περάσουν τις φραγμένες μεθορίους.
Πηγή: Αλέξανδρος Μαράκης - skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.