Κλείσιμο

Ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις για την πολύκροτη υπόθεση υποκλοπών

Μετά από πολύχρονες έρευνες ολοκληρώθηκαν οι ανακρίσεις για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε καταγγελθεί επί κυβερνήσεως της ΝΔ (Κώστα Καραμανλή) το 2004 αλλά και οι έρευνες για το σχέδιο «Πυθεία» που αφορούσε σε καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού αλλά και για πράξεις προπαρασκευαστικές εσχάτης προδοσίας.

Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, που διενήργησε τις ανακρίσεις, συνέταξε πολυσέλιδο πόρισμα με τα ευρήματα των ερευνών, ασκώντας κατά περίπτωση ποινικές διώξεις κατά αγνώστων και κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Ειδικότερα, για τις καταγγελίες για σχέδιο υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης, όπως η τότε ελληνική κυβέρνηση αλλάξει πολιτική σε θέματα διεθνών σχέσεων, από τις ανακρίσεις δεν προέκυψε η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων. Η δίωξη που ασκήθηκε με το τέλος της ανάκρισης είναι κατά αγνώστων.

Όπως σημειώνεται στο πόρισμα του ανακριτή Φούκα, που στηρίζεται σε αναφορές υπαλλήλων της ΕΥΠ, πληροφορίες πρακτόρων, και στα τηλεγραφήματα Wikileaks, «σκοπός των δραστών φαίνεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και οικονομικής προσέγγισης της Ελλάδος με την Ρωσία σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια οι εξοπλισμοί και οι κρατικές προμήθειες».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο ανακριτικό πόρισμα στα τηλεγραφήματα των Wikileaks, και σημειώνεται επί λέξει:

«Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται από πληροφοριακά δελτία της ΕΥΠ αλλά και από μαρτυρία πράκτορά με κωδική ονομασία αλλά και από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γεωργίου Αλεξάνδρου Ρόντου. Από τις συνομιλίες αυτές προέκυψε ότι το εν λόγω πρόσωπο (Ρόντος) συνομιλούσε το 2012 με επιχειρηματία μεξικανικής καταγωγής, ιδιοκτήτη ορυχείων, (αναφέρεται το όνομά του). Σκοπός της έλευσής του στην Ελλάδα, κατά το ανακριτικό έγγραφο «ηταν η προώθηση σχεδίου για εισαγωγή εθνικού νομίσματος, σχέδιο με την κωδική ονομασία «ασημένια δραχμή».

Επίσης, στο πόρισμα Φούκα, που βρίθει αναφορών σε πράκτορες και πληροφορίες από υπαλλήλους της ΕΥΠ, παρατίθενται σκέψεις και απόψεις για την ασκούμενη πολιτική των ΗΠΑ στη χώρα μας και κυρίως σε σχέση με τα ενεργειακά και ειδικώς με τον αγωγό ΤΑP.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, από την ανακριτική έρευνα, προέκυψε, όπως σημειώνεται στο πόρισμα Φούκα η εμπλοκής τις υποκλοπές αμερικανού πράκτορα ονόματι William B.

Εναντίον του κινήθηκε διαδικασία ποινικής δίωξης, ενώ η σύζυγός του, κατά τον ανακριτή, με ψευδώνυμο Πέτρος Μάρκου, ήταν εκείνη που αγόρασε από τον Πειραιά καρτοτηλέφωνα που χρησιμοποιήθηκαν στις υποκλοπές για παρακολούθηση δεκάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων και πολιτικών παραγόντων της εποχής εκείνης (2004).

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με διαρροές απόρρητων εγγράφων από την ΕΥΠ κατά το πόρισμα Φούκα, επιβεβαιώνονται οι διαρροές αυτές και έχουν κινηθεί ποινικές διώξεις κατά εμπλεκομένων υπαλλήλων, που προώθησαν έγγραφα προς τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη.
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου