«Η απόφαση πρέπει να έχει μαθηματική λογική», ανέφερε συμπερασματικά κατά τη πολύωρη αγόρευση του ο Τάκης Βασιλακόπουλος, ο οποίος ζήτησε την αθώωση του πρώην υπουργού λόγω αμφιβολιών.
Ο κ. Βασιλακόπουλος, υποστήριξε ότι πρέπει να αποφευχθούν «λογικοί ακροβατισμοί» και «λογικονομικά άλματα» που δεν αρμόζουν σε ένα Ειδικό Δικαστήριο και η υπόθεση να κριθεί έξω από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τη συγκυρία της εποχής.
Οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστούν και αύριο ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου με την αγόρευση του κ. Β. Δημακοπούλου.
Τα σημαντικότερα σημεία της αγόρευσης του κ. Τ. Βασιλακόπουλου:
Ο υπερασπιστής του πρώην υπουργού ανέφερε πως «ο κάθε κατηγορούμενος είναι ένοχος, όχι γιατί το πιστεύει ο δικαστής, αλλά γιατί ο δικαστής θα πρέπει να είναι σε θέση θα δικαιολογήσει την περί τούτου κρίση. Με το σκέτο “πιστεύω ότι το έκανε”, δουλειά δεν γίνεται και δεν πρέπει να γίνεται κατά το Σύνταγμα».
Κατά την έναρξη της αγόρευσής του, ο Τάκης Βασιλακόπουλος είπε:
«Γοητεία συνίσταται στο ότι οι μεν είμαστε Ηρακλής Πουαρό και οι δε Αγκάθα Κρίστι. Κι οι δύο έχουν ένα κοινό σημείο. Αναδεικνύουν στα μυθιστορήματα τους αληθείς ενόχους με συλλογιστική λογική ατράνταχτη. Η ενοχή του αληθούς ενόχου προκύπτει με μαθηματικό τρόπο. Εμείς δεν καλούμαστε να αποδείξουμε τον ένοχο, αλλά αν ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ένοχος. Αν θέλουμε ένα αξιοσέβαστο δικαστήριο να καταλήξει σε κρίση θα πρέπει να το κάνει με μαθηματικό τρόπο. Και θεωρώ οτι τέτοιο πράγμα δεν συμβαίνει», υπογράμμισε
«Πρέπει να κριθεί αθώος»
Υποστήριξε ακόμη -αναφερόμενος στη χθεσινή εισαγγελική εισήγηση της Ξένης Δημητρίου- πως όλα αυτά αποτελούν «λογικούς ακροβατισμούς που δεν αρμόζουν σε ένα δικαστήριο του επιπέδου σας. Δεν μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, ούτε να παρασύρουμε το δικαστήριο να κάνει άλματα λογικονομικά για στηριχθούν οι κατηγορίες».
Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Με αυτό το αποδεικτικό υλικό βγαίνει ότι είναι ένοχος, με τη μαθητική λογική; Σας λέω όχι και για αυτό πρέπει να κριθεί αθώος».
Στα όσα υποστήριξε η εισαγγελική λειτουργός για την ντροπιαστική εικόνα του κράτους, ο συνήγορος απάντησε: «Έχω την πεποίθηση ότι ζω σε ένα κράτος δικαίου. Αν κάποιος ανησυχεί τί είδους κράτος είναι αυτό που χάνει cd, τότε θα αναρωτηθώ κι εγώ τί κράτος είναι αυτό που δέχεται να λάβει κλοπιμαία (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ) για να τα αξιοποιήσει».
Ο Σόιμπλε και το Άουσβιτς
Αναλύοντας το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, που βαραίνει τον Γ. Παπακωνστατίνου, ο Τάκης Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε στις διαφορετικές μεθόδους οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί η πιθανή ζημία.
Όπως επεσήμανε, υπάρχει μέθοδος η οποία έχει καταλήξει ότι δεν υπάρχει ζημία ως προς τους συγγενείς του Γ. Παπακωνταντίνου, ενώ με αυτή που χρησιμοποιήθηκε από το ΣΔΟΕ προκύπτει ενδεχόμενη ζημία, που βέβαια δεν αποκλείεται να μηδενιστεί από τα διοικητικά δικαστήρια.
Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στα νομικά ζητήματα, που ανακύπτουν για την υπόθεση. Σύμφωνα με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων, είπε, δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη η λίστα Λαγκάρντ, καθώς «απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχει να κάνει με προσωπικά δεδομένα. Όποιος την παρέδωσε εν Ελλάδι έχει διαπράξει κακούργημα».
Τέλος, για τις δύο βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε τα εξής:
Απόπειρα απιστίας σε βάρος του Δημοσίου: «Η ζημία πρέπει να είναι ορισμένη βέβαιη και οριστική. Επι μη απειλουμένης ζημίας δεν υπάρχει έγκλημα. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πλημμέλημα ή για κακούργημα. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ποια ζημιά θα θεωρήσετε ως αποδειχθείσα; Είναι βέβαιη αυτή που αναφέρει το ΣΔΟΕ ...αλλά οι μάρτυρες μας είπαν πως μπορεί και να μηδενιστεί».
Νόθευση εγγραφου: «Η νόθευση θέλει έγγραφα και το ερώτημα εδώ είναι ποιο είναι το έγγραφο" αναρωτήθηκε ο κ. Βασιλακόπουλος συμπληρώνοντας "το usb καθαυτό δεν είναι έγγραφο. Έχει μέσα του έγγραφα και κανέναν από αυτά δεν αλλοιώθηκε. Εξαφανίστηκαν τρία. Δεν διωκόμεθα για υπεξαγωγή αλλά για νόθευση. Μη όντως εγγράφο ουδεν εξ αυτών, δεν μπορούμε όμως να μιλάμε ούτε για υπεξαγωγή».
Για να καταδείξει τα τρωτά σχετικά με τους διενεργηθέντες έλεγχους στους λογαριασμούς των συγγενών του Γ. Παπακωνστντίνου και οσα ελέγχθηκαν στη δικαστική αίθουσα, ο κ. Βασιλακόπουλος, επιχείρησε ένα καυστικού τύπου σχολιασμό, τουλάχιστον άστοχο, καθώς ανέφερε:
«Αν μια φορολογική αρχή είχε πει τέτοια πράγματα στο Σόιμπλε σαν αυτά που ακούγονται εδώ, θα τους είχε στείλει στο Άουσβιτς».
Νωρίτερα, πρώτος είχε αγορεύσει ο Παναγιώτης Κουρελέας. Αμέσως μετά το τέλος των αγορεύσεων οι ανώτατοι δικαστές θα αποσυρθούν για διάσκεψη, προκειμένου να εκδώσουν την απόφαση τους για την ένοχη ή μη του κατηγορουμένου. Ετυμηγορία που αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης.
Οι ενδείξεις που απαιτούνται για την παραπομπή του κατηγορουμένου δεν μπορούν να γίνουν αποδείξεις, είπε ο κ. Κουρελεας.
Ολόκληρη η αγόρευσή του:
Ο κ. Κουρελέας ξεκίνησε την αγόρευση του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε μια ταινία που είδε:
«Το βραδύ της Κυριακής, που δεν έχει καμία σχέση, όπως είπε, με τη υπόθεση, αλλά μου έδωσε ερεθίσματα για το πως πρέπει να σκέφτεται ένας δικαστής. Είναι μια ταινία του 1957 με τίτλο δώδεκα θυμωμένοι άνδρες, που είναι δώδεκα θυμωμένοι ένορκοι, οι όποιοι καλούνται να κρίνουν μια υπόθεση που είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη. Ο δικαστής τους είπε ότι αν έχετε αμφιβολίες οφείλετε να αθωώσετε τον κατηγορούμενο.
Στην ταινία οι ένορκοι, που ήταν θυμωμένοι πριν την έναρξη της διαδικασίας είπαν να τελειώνουμε γρήγορα για να γυρίσουμε στις δουλειές μας. Και τότε ένας απο αυτούς δήλωσε ότι δεν ήταν έτοιμος να αποφασίσει για την τύχη ενός ανθρώπου και να επιβάλει ποινή χωρίς να έχει συζητήσει με τους συναδέλφους του, γιατί έχει κενά».
«Με αυτή την αναπαράσταση, πρόσθεσε, θα προσπαθήσω να γίνω ένας από εσάς αν και ξέρω πως καθ’ όλη τη διάρκεια της αγόρευσης μου θα με ακούτε καχύποπτα, γιατί είμαι υπερασπιστής. Προσβλέπω να καταλήξουμε σε συναίνεση. Θα πατήσω με το ένα πόδι στις ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου και με το άλλο στις ενδείξεις αθωότητας»:
«Είναι αλήθεια οτι φαίνεται πως ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης, γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν είναι οι συγγενείς του. Μην κρυβόμαστε στο πίσω μέρος του καθενός εξ υμών, και εμένα αυτή η ιδέα γαργαλούσε πάντα τη σκέψη μου.
«”Δεν είναι έτσι”, λέει ο κατηγορούμενος. “Είναι μια υπόθεση στημένη στο πρόσωπο μου”, λέει ο κατηγορούμενος.
Σκέφτομαι, μα είναι τόσο αφελής να σβήσει μόνο τους συγγενείς του και να πέσουν όλα τα βέλη πάνω του; Όσο ασφαλής κι αν είναι θα σκεφτεί πως η πράξη του μπορεί να αποκαλυφθεί από τα ηλεκτρονικά ίχνη. Ο δράστης της πλαστογραφίας κοιτά να φυλά τα νώτα του. Ξέρει ότι το CD αυτό υπάρχει και στα χέρια άλλου, όπως σε αυτού του εγκληματία Φαλτσιανί, ο οποίος μπορεί ντο χρησιμοποιήσει κατά βούληση. Το περιεχόμενο του CD υπάρχει και αλλού. Πως το ρισκάρει αυτό ο κατηγορούμενος;», διερωτάται ο συνήγορος και συνεχίζει:
«Αν υπήρχε το πρωτότυπο στικακι θα αθώωνε αυτομάτως τον κατηγορούμενο. Ο Διωτης έχει πει κατά καιρούς πάρα ,μα παρά πολλά ψέματα Διωτης αποκαλύπτει την ύπαρξη και τρίτου usb. Και αυτό που θα μπορούσε να μιλήσει δεν το παραδίδει ο Διωτης στη διαδικασία την ποινική. Σκοντάφτουμε σε ακόμα πιο περίεργα πράγματα. Ο Διωτης λέει ψέματα ως προς το χρόνο που κράτησε το στικακι».
«Ενώ στο λήμμα Παπανδρεου, όπως πρόεκυψε και από το πείραμα που κάναμε εδώ, πρόεκυψαν 13 αρχεία, αλλά εκείνος άνοιξε μονό τα τρία από αυτα. Αυτή είναι η στοχευόμενη ερευνά; Και ενώ πληκτρολογεί το όνομα papaconstantin ανοίγει μονό το ένα από τα δυο, θεωρώντας πως το άλλο δεν τον αφόρα.
Ειπώθηκε χθες ότι το σύνολο των καταθέσεων ήταν τέσσερα δισ δολάρια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό γιατί υπάρχουν δίπλες και τριπλές εγγραφές με τα ίδια ποσά μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο. Το υπεράνω πάσης υποψίας ΣΔΟΕ είχε υπολογίσει δυο και τρεις φόρες το ίδιο ποσό. Μόνο στις πρώτες σελίδες αν κάνει κανείς τη σύγκριση θα δει οτι πρέπει να αφαιρέσει γύρω στο 1,5 δισ. δολάρια.
Του χρεώνουν ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD. Γιατί το πρωτοκόλλησαν οι Γάλλοι; Είναι χαζοί που δεν το πρωτοκολλούν; Γιατί; Γιατί με αυτό διαβιβάζονται παράνομα κλαπέντα αποδεικτικά στοιχεία», επισημαίνει ακόμα και προσθέτει:
«Τη δεύτερη φορά που ήρθαν πρωτοκολλημένα είχε βουηξει ο τόπος και το CD αποτελούσε αντικείμενο ποινικής δικογραφίας.
Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε ενοχή κατηγορουμένου από τις ενδείξεις. Δεν μπορείτε να έχετε αξίωση από τον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το εκανε. Δεν μπορεί να ξέρει ούτε να σας πει τι φαντάζεται. Δεν ξέρουμε ποιος το εχει κάνει. Μακάρι να ξέραμε. Δεν μιλάμε για τυχαίο πρόσωπο αλλά για σύμβολο της κυβέρνησης εκείνης της περιόδου.
Καλώς ή κακώς, αυτοί οι κύριοι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα. Το πρόγραμμα του είναι εξοντωτικό και το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι αν θα πρωτοκολλήσει το CD. Η πληροφορία τον ενδιαφέρει .Την έχει και τη μοιράζει όπου πρέπει. Μιλάμε για έναν υπουργό o οποίος μάλλον δεν πρέπει να κοιμάται εκείνη την περίοδο. Και μου λέτε ότι το πρώτο που έπρεπε να κάνει είναι να πρωτοκολληθεί μια λίστα που ήταν κλεμμένη και ο κ. Νικολουδης του λέει ότι δεν είναι νόμιμο αποδεικτικό μέσο
Ας αισθανθούμε λίγο τις συνθήκες και τις περιστάσεις. Δεν είναι η προτεραιότητά του η λίστα .Και είδαμε μετά από χρόνια τι έχει αποφέρει η λίστα αυτή. Το πιο εύκολο ήταν να τη δώσει δεξιά και αριστερά και να τους πει τρέξτε, αλλά και πάλι δεν θα είχε γίνει τίποτα.
Δεν σας χρειάζεται το CD αλλά το στικακι που λείπει, το στικάκι που παρέδωσε στο Διωτη.
Πηγή: skai.gr-Ιωάννα Μάνδρου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.