Χαμηλά η Ελλάδα στην ποιότητα εκπαιδευτικού συστήματος

Την 33η θέση ανάμεσα στις 40 πιο αναπτυγμένες και δυναμικά αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου καταλαμβάνει η Ελλάδα ως προς την ποιότητα του εκπαιδευτικού της συστήματος, σύμφωνα με μελέτη για το 2013 του Economist Intelligence Unit για λογαριασμό του βρετανικού εκπαιδευτικού και εκδοτικού οργανισμού Pearson.

Με βαθμολογία -0,86 η Ελλάδα έχει υποχωρήσει δύο θέσεις σε σχέση με το 2012 και είναι τελευταία στη σχετική κατάταξη από τις ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται.

Στην κορυφή με βαθμολογία 1,30 βρίσκεται η Νότια Κορέα, δεύτερη το 2012. Την ακολουθούν η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η περσινή ηγέτιδα της κατάταξης Φιλανδία. Στην έκτη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τη δεκάδα κλείνουν ο Καναδάς, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Πολωνία.

Στις τελευταίες θέσεις, κάτω από την Ελλάδα κατατάσσονται η Τουρκία, η Ταϊλάνδη, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδονησία.

Ο λεγόμενος Δείκτης Μαθησιακής Καμπύλης συνδυάζει εθνικά στοιχεία και έναν αριθμό διεθνών εκπαιδευτικών δεικτών - όπως τα τεστ της Πίζα του ΟΟΣΑ και οι αμερικανικές Μελέτη Τάσεων στα Διεθνή Μαθηματικά και την Επιστήμη (TIMSS) και η Μελέτη Προόδου στη Διεθνή Ικανότητα Ανάγνωσης (PIRLS) - για να σχηματίσει μία εικόνα του ποια είναι η απόδοση κάθε εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε σύγκριση με τα άλλα.

Η έκθεση που συνοδεύει την κατάταξη αναφέρει ότι η επιτυχία των ασιατικών χωρών αντανακλά μία κουλτούρα στην οποία οι δάσκαλοι και τα σχολεία τυγχάνουν μεγάλου σεβασμού, «με δασκάλους, μαθητές και γονείς να μοιράζονται την ευθύνη για τη μόρφωση».

Οι μαθητές στη Νότια Κορέα που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση καλούνται να απομνημονεύσουν 60 με 100 σελίδες δεδομένων. Η πρακτική αυτή προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη αξία της γνώσης που λαμβάνεται. Γενικά, σχολιάζουν οι συντάκτες, ακόμα και οι χώρες με την υψηλότερη επίδοση στους δείκτες «απέχουν πολύ από την παροχή εκπαίδευσης που θα διασφάλιζε πως κάθε μαθητής είναι προετοιμασμένος να βγει στην κοινωνία ως ενημερωμένος πολίτης και με ικανότητες που θα του εξασφάλιζαν εργασία στον 21οαιώνα».

Η έκθεση σημειώνει πως ικανότητες όπως το να είναι κανείς δημιουργικός και ικανός να λύνει προβλήματα είναι πολύ πιο δύσκολο να μετρηθούν και να συμπεριληφθούν σε αυτούς τους δείκτες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο