Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε τεθεί θέμα πιθανής εκμετάλλευσής τους, με σχετικές δηλώσεις τόσο στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος βέβαια είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι, σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο δεν θα προχωρούσε σε πώληση αλλά σε μακροχρόνια εκμίσθωση. Ωστόσο, έκτοτε το ζήτημα πάγωσε και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στον «πάγο», καθώς, όπως δείχνει η ιστορία και σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά νησιά, οι δυσκολίες που υπάρχουν για την εμπορική εκμετάλλευση ακατοίκητων νησιών είναι συχνά αξεπέραστες.
Πηγάζουν από τον συχνά αδιευκρίνιστο πολεοδομικό τους χαρακτήρα, καθώς ελάχιστα νησιά έχουν χρήσεις γης, ενώ σε πολλά εξ αυτών υπάρχουν σοβαρές δεσμεύσεις που απαγορεύουν κάθε πιθανή ανάπτυξη (π.χ. είναι ενταγμένα στο καθεστώς Natura και προστατεύονται ως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους).
Έτσι, όλα δείχνουν ότι το Δημόσιο δύσκολα θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό μιας τέτοιας διαδικασίας, παρά τα νομικά πλεονεκτήματα που έχει στη διάθεσή του, όπως είναι π.χ. ο θεσμός της μίσθωσης επιφάνειας για 99 χρόνια και η δυνατότητα κατάρτισης κι έκδοσης ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικά Σχέδια Αξιοποίησης Δημοσίων Ακινήτων), σε συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημόσιο ανήκουν σχεδόν 600 μικρά νησιά και βραχονησίδες.
Από αυτά, περί τα 400 είναι ελεύθερα δεσμεύσεων και διεκδικήσεων. Ωστόσο, μόλις 40 νησιά ενδείκνυνται για κάποιας μορφής εκμετάλλευση, είτε αυτή είναι τουριστική είτε αφορά την αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (π.χ. αιολικό πάρκο). Το ΤΑΙΠΕΔ είχε καταλήξει σε μια λίστα από περίπου 25 νησιά, συνολικής επιφάνειας 15.500 στρεμμάτων, κατάλληλων προς περαιτέρω αξιοποίηση, χωρίς όμως να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Πηγή: Του Νικου Χ. Ρουσάνογλου - Η Καθημερινή
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.