Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της έκθεσης STAR που διεξάγει η KPMG και δημοσιοποίησε χθες η Παπαστράτος, το 2012 καταναλώθηκαν στην Ελλάδα 3,1 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα που αντιστοιχούν στο 13,4% της συνολικής κατανάλωσης. Το φαινόμενο, μάλιστα, συνεχίζει να παρουσιάζει αυξητική τάση, καθώς σύμφωνα με έρευνα εκτίμησης του παράνομου εμπορίου που διενεργεί η Nielsen και βασίζεται στη συλλογή άδειων πακέτων, το ποσοστό των τσιγάρων που δεν προοριζόταν για την εγχώρια αγορά (σ.σ. το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι παράνομα) αποτελούσε το 15,7% της συνολικής κατανάλωσης.
Μόνο σε σχέση με το 2011 τα παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012 αυξήθηκαν κατά 16%, αύξηση που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μαζί με την αύξηση που σημείωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία. Μάλιστα, η Ελλάδα το 2012 ανέβηκε πέντε θέσεις σε σχέση με το 2011 και πλέον αποτελεί το κράτος-μέλος της Ε.Ε. με το ένατο μεγαλύτερο ποσοστό κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων με πρώτη τη Λεττονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων που καταναλωνόταν στην Ελλάδα ήταν μόλις 2,2% ή 700.000 τεμάχια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παπαστράτος, οι απολεσθέντες φόροι μόνο για το 2012 ανήλθαν σε 430 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από το 2008 έως το 2012 υπολογίζονται σε 1,3 δισ. ευρώ.
Πέρα από την αύξηση των παράνομων τσιγάρων αυτή καθαυτή, το φαινόμενο του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται το 2012 και από δύο σημαντικές εξελίξεις.
Πρώτον, το 2012 το 55% των παράνομων τσιγάρων επρόκειτο για τα λεγόμενα illicit whites, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 40%. Τα illicit whites πρόκειται για σήματα που παράγονται κυρίως σε χώρες εκτός Ε.Ε. και προορίζονται συνήθως για την παράνομη αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα κάνουν θραύση «σήματα» όπως το Raquel και το Gold Mount, τα οποία, μάλιστα, έχουν συσκευασίες που θυμίζουν πολύ γνωστές μάρκες.
Η δεύτερη εξέλιξη εντός του 2012 ήταν η μεγάλη αύξηση του παράνομου χύμα καπνού που διακινείται κυρίως στις λαϊκές αγορές και στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Παπαστράτος με κάθε 10 τόνους παράνομου χύμα καπνού που διατίθενται στην αγορά, το Δημόσιο έχει απώλειες φόρων ύψους 2 εκατ. ευρώ. Υστερα από εργαστηριακές αναλύσεις σε τέτοια προϊόντα εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, τρίχες ζώων, φτερά, καθώς και κομμάτια πλαστικού.
Πηγή: Της Δήμητρας Μανιφαβα - Η Καθημερινή
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.