Αύξηση 20% της ρατσιστικής βίας το 2012 – στα 154 τα κρούσματα

Περί τα 154 κρούσματα ρατσιστικής βίας σε Αθήνα, Πάτρα, Κόρινθο, Ηγουμενίτσα και Έβρο κατέγραψε το 2012 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας στη χώρα μας, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2011.

Τα 151 περιστατικά αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες και τα τρία Ευρωπαίους πολίτες.

Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, διαπιστώνεται κλιμάκωση της έντασης. Οι δράστες δρουν ανά ομάδες, κυρίως σε δημόσιους χώρους και χρησιμοποιούν μαχαίρια, λοστούς, αλυσίδες ή σιδηρογροθιές.

Μία σημαντική ποιοτική διαφορά είναι ότι πλέον οι δράστες δεν στοχεύουν μονάχα στον τραυματισμό των θυμάτων τους, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και στην εξόντωσή τους, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι σε 25 περιπτώσεις η ρατσιστική βία ασκήθηκε από δημόσιους λειτουργούς, εντός χώρων κράτησης και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε κάποιες άλλες κατεγράφη απροθυμία των αρχών να βοηθήσουν τα θύματα.

Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των δραστών, είναι, κυρίως, άνδρες ηλικίας 25-27 ετών, στην πλειοψηφία τους Έλληνες και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες – όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κ. Παπαϊωάννου – φορούν τα χαρακτηριστικά μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ