Ταυτόχρονα, αποκαλύπτεται η μεθοδολογία της αστυνομικής έρευνας, η οποία βασίστηκε σε σάρωση στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας γύρω από τα μεταλλεία.
Οπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, οι δράστες ακινητοποίησαν δένοντας με σκοινί τους υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης. Τους περιέλουσαν με εύφλεκτο υγρό και τους αφαίρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους, πομποδέκτες κ.ά. Ανοιξαν πυρ εναντίον τεσσάρων από αυτούς (με κυνηγετικές καραμπίνες) που επιχείρησαν να διαφύγουν με όχημα της εταιρείας φύλαξης.
Οι δράστες ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Η «κύρια» ομάδα πλησίασε το εργοτάξιο από την ανατολική του πλευρά, εκεί δηλαδή όπου βρίσκεται φυλάκιο με κωδικό «Π2». Πυρπόλησε με βόμβες μολότοφ και καπνογόνα τα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις του μεταλλείου.
Η δεύτερη ομάδα είχε υποστηρικτικό ρόλο. Προσέγγισε το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» από τη δυτική και νότια περιοχή και τα μέλη της «έφραξαν» με κορμούς δέντρων τους δασικούς δρόμους που οδηγούν στις Σκουριές, ούτως ώστε οι δράστες να μην καταδιωχθούν από την ΕΛ.ΑΣ. Στην κατάθεσή του, αστυνομικός που μετείχε στην έρευνα αναφέρει ότι τα δέντρα ήταν κομμένα με συγκεκριμένη τεχνική (μέθοδος της «σκάλας») που παραπέμπει σε επαγγελματία και όχι ερασιτέχνη υλοτόμο.
Από την άρση απορρήτου επικοινωνιών προέκυψε ότι το κινητό τηλέφωνο κατοίκου της περιοχής ενεργοποίησε 7 φορές την κεραία που εξυπηρετεί την περιοχή του μεταλλείου.
Πρόκειται για τον 43χρονο Β.Δ., τον έναν από τους δύο ήδη προφυλακισμένους για την υπόθεση. Κάλυκες από την κυνηγετική του καραμπίνα βρέθηκαν στο εργοτάξιο. Οι κλήσεις του 43χρονου σε κατοίκους της Ιερισσού έγιναν λίγο πριν από την επίθεση, από 10.20 μ.μ. έως 11.18 μ.μ.
Αστυνομικός της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης καταθέτει ότι «είναι όλες τηλεφωνικές κλήσεις μικρής διάρκειας καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον επιχειρησιακό χαρακτήρα τους».
Οι περισσότεροι από αυτούς που την κρίσιμη μέρα και ώρα αντήλλαξαν κλήσεις με τον 43χρονο θεωρήθηκαν ύποπτοι και συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο των κατηγορουμένων. Σε άλλη «ομάδα» υπόπτων συμπεριελήφθησαν όσοι τη 16η Φεβρουαρίου αντήλλαξαν κλήσεις με τον 32χρονο Γ. Π., γενετικό αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε σε σκούφο που περισυνελλέγη από τον χώρο του εργοταξίου. «Από ώρα 6.49 μ.μ. της 16 Φεβρουαρίου που σταματούν οι επικοινωνίες του Γ.Π. με τα προαναφερθέντα άτομα, ξεκινά η ομάδα των δραστών την υλοποίηση του σχεδίου εμπρησμού της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”».
Κατάρριψη των άλλοθι
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κλήσεις που καταχωρίσθηκαν στα κινητά των υπόπτων κατέρριψαν τα άλλοθί τους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 41χρονου κατοίκου της Ιερισσού, ο οποίος ανακρινόμενος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι το επίμαχο βράδυ βρισκόταν στο σπίτι του.
Ωστόσο, από την άρση απορρήτου προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας δέχτηκε στο κινητό του 13 κλήσεις από το σταθερό του σπιτιού του.
Πηγή: Του Γιάννη Σουλιώτη - Η Καθημερινή
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.