Γεωργαντά: Λανθασμένες ευρωπαϊκές πρακτικές στα ελλείμματα – κριτική εισαγγελέων σε Παπανδρέου

Συνεχίζεται για μία ακόμη ημέρα η δημόσια αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με την ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί κατά του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με καταγγελίες της Ζωής Γεωργαντά, πρώην μέλους της Αρχής, για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009 προκειμένου να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας μας στο μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κ. Γεωργαντά έκανε λόγο για λανθασμένες πρακτικές καταγραφής ελλείμματος που ακολουθούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταγγέλλοντας παράλληλα πως καταβάλλεται προσπάθεια απαλοιφής της «ηθικής αυτουργίας» της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, αναφορικά με την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η κ. Γεωργαντά είχε ζητήσει να αποκαλυφθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε στην όλη υπόθεση ο γενικός διευθυντής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, αυτός ήταν που προέτρεψε το προσωπικό της Αρχής να μην εκτελέσει τα καθήκοντά του.

Αντίθετα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έμερ Τρένορ έχει εκφράσει την πεποίθηση πως τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2009 είναι «αξιόπιστα» και «συνάδουν με τους κοινοτικούς κανόνες, που ακολουθούν όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.».

Σημειώνεται
ωστόσο ότι όταν ξέσπασε η αντιδικία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ και της κ. Γεωργαντά, η χώρα μας βρισκόταν στο Μνημόνιο ήδη από το Μάιο του 2010, με βάση προγενέστερη εκτίμηση που ανέβαζε το έλλειμμα του 2009 στο 13,6%, προτού προστεθούν σε αυτό και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ.

Κριτική εισαγγελέων στον Γιώργο Παπανδρέου

Την ίδια ώρα, «ζωντανό» παραμένει και το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, και του εισαγγελικού σώματος, με την Ένωση Εισαγγελέων να απαντά σήμερα στα σχόλια του κ. Παπανδρέου περί εθελοτυφλίας των οικονομικών εισαγγελέων, που «‘βλέπουν’ πρόβλημα μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά της, η Ένωση Εισαγγελέων επικρίνει τον πρώην πρωθυπουργό για «απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης», σημειώνοντας πως «επιβεβαιώνουν την εντύπωση» πως όταν κάποιοι «αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη».

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αναφέρει ότι παρά την αντίδραση των δικαστικών ενώσεων για τις πρόσφατες δηλώσεις «των εκπροσώπων της εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας» (του υπουργού Προστασίας του Πολίτης Ν. Δένδια, κ.λπ.) για την τρομοκρατία, «συνεχίστηκαν ομοίου χαρακτήρα δηλώσεις, προερχόμενες μάλιστα από τον τέως πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου».

«Με αφορμή παραγγελία άσκησης ποινικής δίωξης, που έδωσε ο Οικονομικός Εισαγγελέας σε εκκρεμή ποινική έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ, ο πρώην Πρωθυπουργός, σε ανακοίνωσή του, εκφράζεται απαξιωτικά για τον Οικονομικό Εισαγγελέα (η θέση αυτού συστήθηκε σημειωτέον επί των ημερών της κυβέρνησής του, με το Ν 3943/2011), προσδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειές του. Ο πρώην Πρωθυπουργός φαίνεται να αγνοεί ότι η Εισαγγελική Αρχή, εκ του Συντάγματος και του νόμου, ενεργεί πάντοτε με γνώμονα την αρχή της νομιμότητας, τούτο έχει δε πράξει διαχρονικά, χωρίς επηρεασμούς ή σκοπιμότητες πολιτικές ή άλλες» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕΕ, στην οποία επισημαίνεται:

«Ανεξάρτητα από τις ενέργειες του Οικονομικού Εισαγγελέα που προξένησαν τη δυσφορία του πρώην Πρωθυπουργού, για λόγους που εκείνος γνωρίζει -και τις οποίες το Δ.Σ. της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος από λόγους συμμόρφωσης με το Σύνταγμα και σεβασμό στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν σχολιάζει, ούτε κρίνει-, απαιτείται να υπογραμμιστεί ότι οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι τινές, όταν αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη».

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος διαπιστώνει ότι «στις επάλληλες, πρόσφατες δηλώσεις παρέμβασης στα της Δικαιοσύνης εκ μέρους πολιτικών προσώπων, εμφιλοχωρεί η ίδια εκείνη σκοπιμότητα που οι τελευταίοι -δήθεν- εντοπίζουν σε δικαστικές ενέργειες» και καταλήγει: «είναι αυτονόητο, όμως, ότι υπάρχουν όρια, που πρέπει να τηρούν κάποτε όσοι διατείνονται ότι σέβονται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».





Πηγή: skai.gr