Κλείσιμο

«Έτος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης» κήρυξε το 2013 ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Του Νίκου Παπαχρήστου

Έτος Πανανθρώπινης Αλληλεγγύης κήρυξε το 2013 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του αναφέρεται στην οικονομική κρίση, στην πλεονεξία, στην φτώχεια και στην ανάγκη στήριξης των αναξιοπαθούντων.

«Οι οικονομικοί ανταγωνισμοί εντείνονται παγκοσμίως και η επιδίωξις του προσκαίρου κέρδους προωθείται ως κεφαλαιώδης σκοπός. Αι θλιβεραί συνέπειαι της υπερσυγκεντρώσεως του πλούτου εις χείρας ολίγων και της οικονομικής εξαθλιώσεως μεγάλων ανθρωπίνων μαζών παραβλέπονται. Η δυσαναλογία αύτη, η οποία χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως οικονομική κρίσις, είναι κατ’  ο?σίαν απότοκος της ηθικής κρίσεως», σημειώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και επισημαίνει ότι η ελευθερία των συναλλαγών – την οποία επικαλούνται όλοι όσοι θέλουν να δικαιολογήσουν την στάση τους – «δεν επιτρέπει το έγκλημα»
Αναφερόμενος στην απόφαση του Πατριαρχείου να κηρύξει το 2013 ως έτος για την Πανανθρώπινη Αλληλεγγύη ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την ελπίδα να ευαισθητοποιηθεί μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας για το πρόβλημα της εκτεταμένης φτώχειας και για την ανάγκη λήψης μέτρων για την ανακούφιση όσων δοκιμάζονται.

«Η αγάπη και η ειρήνη είναι γνωρίσματα των Μαθητών και Αποστόλων του Κυρίου και παντός Χριστιανού. Όθεν, προτρεπόμεθα εαυτούς και αλλήλους, όπως κατά το  Ε τ ο ς τούτο της Π α ν α ν θ ρ ω π ι ν η ς  Α λ λ η λ ε γ γ υ η ς  καταβάλλωμεν ως άτομα και ως λαοί, συνειδητάς προσπαθείας δια την άμβλυνσιν των απανθρώπων συνεπειών των μεγάλων ανισοτήτων και δια την αναγνώρισιν υπό πάντων του δικαιώματος των ασθενεστέρων προς απόλαυσιν των απαραιτήτων δια την ζωήν του ανθρώπου αγαθών».

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος: "Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες δοκιμασίας της πίστης..."
 
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαό αναφέρεται στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

«Η πατρίδα μας βιώνει κρίσιμες και οδυνηρές στιγμές αγωνίας και αβεβαιότητας για τον επιούσιο του λαού της και για το αύριο. Οι ώρες που ζούμε είναι ώρες δοκιμασίας της πίστης, των χριστιανικών μας αξιών και αισθημάτων, αλλά και της μέχρι τώρα βιοτής μας», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και προσθέτει:
«Καλούμαστε όλοι, ο καθένας με τις γνώσεις, τις ικανότητες και τα χαρίσματά του, να συμβάλουμε στη σωτηρία του τόπου μας και να σταθούμε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου συνανθρώπου μας στη γειτονιά, στον τόπο εργασίας του η στον δρόμο. Και πρώτιστα καλούμαστε να στηρίξουμε εκείνον που δεν έχει εργασία και στέγη. Εκείνον που χρειάζεται ζεστασιά και φαγητό. Σήμερα, όσο ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν, είναι επείγουσα ανάγκη να συνεχίσουμε να δείχνουμε γενναιοφροσύνη, αλληλεγγύη και εθελοντική προσφορά. Ήδη, με τις φιλότιμες προσπάθειες όλων μας, η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη παίρνουν σάρκα και οστά με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αναβιώνοντας το πρωτοχριστιανικό βίωμα της κοινωνίας της αγάπης. Είναι καιρός να ξαναανακαλύψουμε την Εκκλησία ως κοινωνία προσώπων που ζουν με την αγάπη ως τρόπο ζωής».

Ο λαός μας – συνεχίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών - γνωρίζει να επιβιώνει σε δύσκολους καιρούς και έχει την ικανότητα να αξιοποιεί τις δυνατότητές του και τον πλούτο που κρύβουν η ευλογημένη μας γη και θάλασσα
«Και αυτό το γνωρίζει καλά η Εκκλησία μας. Γι αυτό στήριξε και θα στηρίζει πνευματικά και έμπρακτα την προσπάθεια του λαού μας για μια νέα αρχή και θα σταθεί αρωγός  όπου μπορεί να ενισχύσει τον λαό μας. Είναι καιρός να αρθούν τα εμπόδια, ώστε αυτή η λίγη περιουσία που απέμεινε στην Εκκλησία να της επιτραπεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του λαού μας. Και όποιος επιθυμεί να εργαστεί στην ελληνική γη, συμβάλλοντας στη διατροφική επάρκεια της χώρας και στην ανάπτυξη σύγχρονων εξαγώγιμων προϊόντων καλλιέργειας και βοσκής, ας γνωρίζει ότι, όση λίγη γη ανήκει ακόμα στην Εκκλησία, θα είναι στη διάθεσή του», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος απευθύνει έκκληση στο Ελληνικό Κράτος «να σκύψει πάνω από τους συνανθρώπους μας και σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται ο τόπος να αφήσουμε πίσω πολιτικές επιλογές που στηρίζουν τους λίγους σε βάρος των πολλών». Καλεί δε, «όσους διαθέτουν πλούτο να τον θέσουν στην υπηρεσία των συνανθρώπων μας. Χρειάζεται επειγόντως να δείξουμε όλοι αλληλεγγύη, ανθρωπιά, αγάπη και ευαισθησία και είναι ζωτικής σημασίας να στηριχθούν με κάθε τρόπο η περίθαλψη, η μόρφωση και η επιβίωση των Ελλήνων».

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

«Το παράδειγμα του Ιησού Χριστού που αγκάλιασε τους καταφρονημένους, προσέφερε φιλοξενία προς τους ξένους και αποδέχτηκε τους άλλους ας γίνει πηγή έμπνευσης για τη δική μας κοινωνική συμπεριφορά προς όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας. Στις μέρες μας οφείλουμε να κάνουμε πράξη την φιλοξενία όχι μόνο ως παροχή βοήθειας προς τους άλλους. Στις μέρες μας οφείλουμε να βιώνουμε την φιλοξενία ως άνοιγμα προς τους άλλους», σημειώνει μεταξύ άλλων στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος και συνεχίζει: «Ένα άνοιγμα θεμελιωμένο στο σεβασμό της αξίας όλων των ανθρώπων αδιακρίτως. Ένα άνοιγμα βασισμένο στην ακλόνητη πίστη ότι ο Θεός μας συναντά καθημερινά στην ειρηνική και αγαπητική επαφή μας με τους συνανθρώπους μας• συνανθρώπους αγνώστους προς εμάς, φτωχούς και βασανισμένους• αλλά και συνανθρώπους εθνικά, πολιτισμικά και θρησκευτικά ξένους προς εμάς».

«Η αποδοχή του άλλου είναι η απόδειξη της αληθινής φιλοξενίας. Η αποδοχή του άλλου είναι η πραγματοποίηση της εντολής "αγάπα τον πλησίον ως σεαυτόν". Η αποδοχή του άλλου μπορεί να αλλάξει τον άλλο, όπως μπορεί να αλλάξει και εμάς», σημειώνει με νόημα ο Πατριάρχης Θεόδωρος.
 
Ιεροσολύμων Θεόφιλος: «Να στρέψουμε το βλέμμα στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ»

«Εάν, αγαπητοί μου, αναζητώμεν λύσιν και διέξοδον εις την κοινωνικήν και οικονομικήν κρίσιν, η οποία μαστίζει ανηλεώς τον κόσμον γενικώτερον και ειδικώτερον τους κατοίκους της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ελλάδος, η λύσις και διέξοδος αυτής ευρίσκεται εις το ταπεινόν σπήλαιον της Βηθλεέμ, εις την φάτνην των αλόγων, δηλαδή εις την άκραν ταπείνωσιν του Θεού και Σωτήρος ημών Χριστού», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στο μήνυμά του προς τους Έλληνες.

Αλβανίας Αναστάσιος: Ας δείξουμε υπομονή…

«Όλοι γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες στον τόπο μας είναι ασυνήθιστα σκληρές. Μην αφήσουμε όμως την αποκαρδίωση να κάμψει το θυμικό μας, να παραλύσει τις δυνάμεις μας. Ας δείξουμε υπομονή ακόμη και στη δικαιολογημένη οργή μας, τη διάχυτη ένταση και τον πλανώμενο φόβο. Όταν μιλούμε, βεβαίως, για χριστιανική υπομονή, δεν εννοούμε μια παθητική αντιμετώπιση, ένα είδος στωικής στάσεως, κάποια μορφή νιρβάνας, παραιτήσεως από ευθύνες και δίκαια αιτήματα, αδιαφορία για κοινωνική δράση. Ο Χριστός άρθρωσε λόγο κριτικό -ας αναλογισθούμε τα κηρύγματά Του-, λόγο αυστηρό –ας θυμηθούμε την αλυσίδα των “ουαί” κατά των Γραμματέων και Φαρισαίων (Ματθ. 23:33 εξ.). Έδιωξε από τον ναό εκείνους οι οποίοι τον είχαν κάνει “οίκον εμπορίου” (Ματθ. 21:33• Μαρκ. 11:17). Αλλά συγχρόνως, μας καλεί να μάθουμε από Αυτόν, ο οποίος είναι “πράος και ταπεινός τη καρδία” (Ματθ. 11:29), τη βαθιά εσωτερική υπομονή, ώστε να βρούμε την ειρήνη και την ισορροπία στις ψυχές μας», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.

«Κατ? εξοχήν απαιτείται υπομονή στις μέρες μας, για να πετύχουμε την αλληλεγγύη και την ομοψυχία που έχει ανάγκη ο τόπος. Για να ξεπεράσουμε την κρίση. Με την υπομονή θα κερδίσουμε τη ζωή μας (πρβλ. Λουκ. 23:19)», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσθέτει:.

«Όλα όσα τονίζονται αυτές τις εορταστικές ημέρες, αδελφοί μου, –ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, και η υπομονή που υπογραμμίσαμε σήμερα- είναι μεταξύ τους αλληλένδετα. Όπως στο σώμα μας, τα διάφορα ζωτικά συστήματα, π.χ, το νευρικό, το μυϊκό, το κυκλοφορικό. Το καθένα εξαρτάται από το άλλο, στηρίζει και ενισχύει το άλλο. Η υπομονή, λοιπόν, δεν είναι κάτι το μοναχικό, το αυτόνομο. Ενεργεί μαζί με την πίστη (νευρικό), την ελπίδα (μυικό), την αγάπη (κυκλοφορικό), η οποία “πάντα υπομένει” (Α΄ Κορ. 13:8).
Προς αυτή τη μορφή υπομονής ας ικετεύσουμε τον Κύριο, “τον Θεόν της αγάπης”, να κατευθύνει τις σκέψεις μας, αλλά, κυρίως, τις καρδιές μας, αυτές τις εορτές των Χριστουγέννων. “Την υπομονήν του Χριστού”, την ήρεμη, την ανθεκτική, την αδαμάντινη. Καί ο ??Ήλιος της Δικαιοσύνης??, νικητής, και πάλι θα λάμψει μέσα από τη βαριά συννεφιά, για να φωτίσει και να θερμάνει την καρδιά μας Με καρτερική υπομονή ας πορευθούμε ιδιαίτερα στον νέο χρόνο, για να υπερβούμε τα πολυποίκιλα προβλήματα και τις απρόβλεπτες αντιξοότητες».
Πηγή: skai.gr