Πέθανε η Κωστούλα Μητροπούλου

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 71 ετών, η συγγραφέας, αρθρογράφος, μεταφράστρια Κωστούλα Μητροπούλου.
Είχε εισαχθεί τη Δευτέρα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου οι γιατροί διάγνωσαν λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά οι επιπλοκές της ασθένειάς της την οδήγησαν στο θάνατο.
Σύντομο βιογραφικό
Η Κωστούλα Μητροπούλου, που έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, γεννήθηκε το 1933 στον Πειραιά.
Ο πατέρας της Γιάννης, δικηγόρος, υπήρξε διακεκριμένος συγγραφέας ιστορικών έργων και φαίνεται ότι από εκεί, η κόρη του Κωστούλα, πήρε το πάθος της για τη λογοτεχνία και κυρίως για το θέατρο.
Από τη μητέρα της, με προχωρημένες σπουδές στο πιάνο, πήρε την αγάπη της για τη μουσική, όπου και άφησε την σφραγίδα της, σα στιχουργός, από τη συνεργασία της με το Μάνο Λοϊζο, στο τραγούδι ο Δρόμος, από τον ομώνυμο δίσκο.
Η παρουσία της στα γράμματα, περιλαμβάνει 46 τίτλους βιβλίων, μυθιστορήματα, όπως ``λεωφόρος χωρίς ορίζοντα``, ο ``Ενοχος``, κ.α. διηγήματα, όπως ``Περιθωριακή ζωή``, νουβέλες, ``Η Χώρα με τους ήλιους``, χρονογραφήματα από την δεκάχρονη παρουσία της στην εφημερίδα «Εθνος» και σε πολλά ελληνικά και ξένα περιοδικά και θεατρικά έργα από τα οποία ελάχιστα τυπώθηκαν και έτυχαν να ανεβούν από το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, και πολλά άλλα που έμεινα κλειδωμένα στο συρτάρι της.
Για την Κωστούλα Μητροπούλου, οι κοινά αποδεκτές νόρμες ήταν ανέκαθεν ακατανόητες, λένε οι μελετητές του έργου της και τονίζουν ότι το σημαντικότερο στοιχείο στο έργο της υπήρξε ο ρόλος που παίζει ο έρωτας στις σχέσεις, στη ζωή. Η δουλειά της, λένε, ήταν η μελέτη της ανθρώπινης ψυχής και η κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει το πάθος.
Με τέτοια προσωπικότητα και παρελθόν, η Μητροπούλου δεν θα μπορούσε παρά να είναι και μια πολιτικοποιημένη γυναίκα, με μια έννοια γενικότερη που ξεπερνά τα στεγανά των κομμάτων.
Στην αρχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών, έφυγε στο Παρίσι (Σεπτέμβρη του 1967), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αναγκαστική δημοσίευση των έργων της αφού πρώτα περνούσαν από προκαταρκτική λογοκρισία.
Επέστρεψε από το Παρίσι, μετά την άρση της προληπτικής λογοκρισίας και επανεμφανίζεται με το μυθιστόρημα ``Αντίστροφη μέτρηση``. Το 1972 κατάσχεται το έργο της ``Το έγκλημα ή 450 ημέρες`` (εκδ Κέδρος), πριν ακόμα διανεμηθεί στα βιβλιοπωλεία.
Το έργο της Κ. Μητροπούλου, έχει μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και διδάσκεται σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Πηγή: skai.gr