Αλλά και ο Πειραιάς έχει σημειώσει αύξηση της κίνησης σε κρουαζιερόπλοια και επιβάτες κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2011, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, γεγονός που κάνει τη διοίκηση του ΟΛΠ να μιλά για «έτος της κρουαζιέρας» φέτος. Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου, οι επιβάτες κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθαν σε 1.611.429 (αύξηση 28,6%), εκ των οποίων οι transit επιβάτες σε 1.309.681(αύξηση 37,5%), έναντι του 2010.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσο, τα έσοδα για τον ελληνικό τουρισμό από την άνθιση της κρουαζιέρας στη χώρα μας φέτος θα ήταν διπλάσια αν οι ελληνικοί λιμένες είχαν καθιερωθεί ως σημεία εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (home ports).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επιβάτης που απλά επισκέπτεται για ελάχιστες ώρες ένα λιμάνι (transit) ξοδεύει 60 με 65 ευρώ σε κάθε έξοδο του, ενώ ο επιβάτης που επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε ένα λιμάνι ξοδεύει κατ' ελάχιστο 200 ευρώ, όπως έχει επισημάνει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο τουριστικός κόσμος εκτιμά ότι αλλαγή της πολιτικής της εσωστρέφειας και του προστατευτισμού (πλήρη άρση του καμποτάζ, όπως αναφέρουν) μπορεί να προκαλέσει έκρηξη των τουριστικών εσόδων που μπορεί να φτάσουν και τα 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση από 600 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι είναι η συνεισφορά της κρουαζιέρας στα τουριστικά έσοδα.
"Έχουμε ακριβώς τα ίδια μεγέθη στην αγορά της κρουαζιέρας με την Ιταλία (1/4 στη Μεσόγειο) και τα έσοδα της Ιταλίας είναι πολλαπλάσια σε σχέση με της Ελλάδας. Και αυτό συμβαίνει γιατί από την Ιταλία εκκινούν τα περισσότερα δρομολόγια για κρουαζιέρας, τονίζει ο κ. Ρέτσος».
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.