Δείτε ΕΔΩ φωτογραφίες από το εσωτερικό του κτιρίου.
Παρά την αρχική συμφωνία λίγο πριν τα μεσάνυχτα, υπήρξε νέα σοβαρή εμπλοκή, η οποία καθυστέρησε τη μετακίνηση των μεταναστών.
Οι μετανάστες τελικά βγήκαν από τη νομική στις 3.20 τα ξημερώματα της Παρασκευής μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν πολλές ώρες. Οι άνδρες της αστυνομίας απομακρύνθηκαν από το σημείο και οι καταληψίες βγήκαν φωνάζοντας συνθήματα.
Περπάτησαν τις οδούς Σόλωνος Ιπποκράτους Ακαδημίας, Πατησίων για να καταλήξουν στην οδό Ηπείρου όπου και είναι το κτίριο το οποίο θα τους στεγάσει. Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν διακριτική.
Αξίζει να τονιστεί ότι μερικοί από τους μετανάστες μεταφέρθηκαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αφού δεν ήταν σε θέση να περπατήσουν, και τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν στο κτίριο της Ηπείρου οι μετανάστες θα παραμείνουν για 15 ημέρες, όρος που έθετε εξ αρχής ο ιδιοκτήτης, ή αν έχει γίνει κάποια διαφορετική συμφωνία για να παραμείνουν εκεί για περισσότερο χρονικό διάστημα.
Λίγο πριν τις δύο μάλιστα υπήρξε η πληροφορία πως ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε αρνηθεί να το παραχωρήσει φοβούμενος εκτεταμένα επεισόδια στο σημείο, ενώ οι καταληψίες είχαν μαζέψει τα προσωπικά τους αντικείμενα προκειμένου να αποχωρήσουν για το νέο τους «σπίτι».
Ο ιδιοκτήτης, άλλαξε ακόμη μια φορά την απόφασή του και αποδέχτηκε τελικά να παραχωρήσει το κτίριο ώστε να γίνει πραγματικότητα η μετεγκατάσταση.
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης ξύπνησε τους μετανάστες και τους ειδοποίησε πως θα αποχωρήσουν από το κτίριο της Νομικής.
Τους μετανάστες συνόδευαν από την Κρήτη έως και τη νομική μέλη του δικτύου υποστήριξης μεταναστών.
«Ο διάλογος είναι το μέσο για να λυθούν τα προβλήματα» επεσήμανε στην «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ ο Aχμέντ Μοάβια, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Τόνισε ότι το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί ευκαιρία να τεθεί το ζήτημα και να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα και οι αδυναμίες που υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια στη μεταναστευτική πολιτική. Ο κ. Μοάβια, πρόεδρος του ελληνικού φόρουμ μεταναστών, υποστήριξε ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και πέρασε σε δεύτερο πλάνο το ουσιαστικό ζήτημα που είναι αυτό της μετανάστευσης.
Όπως σημείωσε, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι το ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο ακριβής αριθμός των μεταναστών και ζήτησε να λειτουργήσουν οι νόμοι που έχουν θεσπιστεί για το μεταναστευτικό.
Δηλώσεις Θ. Πελεγρίνη
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τις προθέσεις των μεταναστών δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρύτανης που Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσιος Πελεγρίνης.
Ο κ. Πελεγρίνης κάλεσε την πολιτεία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες σημειώνοντας ότι ο ίδιος ενήργησε με σωστό και σώφρονα τρόπο, ενώ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που καθοδηγούσαν τους μετανάστες ήθελαν να ροκανίσουν το χρόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα της πολιτείας και όχι του Πανεπιστημίου.
Αναφερόμενος στις φήμες περί παραίτησής του, είπε ότι δε δέχτηκε καμία πίεση για παραίτηση και ούτε υπήρξε ποτέ τέτοιο θέμα.
Τέλος, σημείωσε ότι κατά την παραμονή των μεταναστών στη Νομική δεν έγινε καμία ζημιά και τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής.
Δήλωση Γ. Πεταλωτή για το θέμα στη Νομική
Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των κομμάτων.
Από την αρχή της κατάληψης της Νομικής Σχολής από ομάδα μεταναστών, καταγγείλαμε ότι κάποιοι επιχειρούν εκμεταλλευόμενοι τους ίδιους τους μετανάστες να οδηγήσουν σε αδιέξοδες καταστάσεις για δικά τους οφέλη» δήλωσε στην Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.
«Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμενη την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου διασφάλισε την ειρηνική και ασφαλή έξοδο της ομάδας αυτής από το Πανεπιστήμιο και τον τερματισμό της κατάλυσης του ασύλου» είπε ο κ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για την μετανάστευση που πρόσφατα έφερε στην Βουλή του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεσπίζοντας το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης, αποτελεί την αυτονόητη συνέχεια».
«Αξίζει ακόμα να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο των πανεπιστημιακών αρχών, οι οποίες προασπίζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, συνέβαλαν στο να αποτύχουν τα σχέδια αυτών που είχαν επιλέξει να δημιουργήσουν εστίες βίας και έντασης στη χώρα μας» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έγινε γύρω στις 5 το πρωΐ της Παρασκευής, και αφού είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη στην Βουλή από νωρίς το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες όταν και ολοκληρώθηκε η μετάβαση των μεταναστών από την Νομική Σχολή στο κτίριο της Πατησίων.
Στην σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εργασίας, Αννα Νταλάρα, γενική γραμματέας του πρωθυπουργού, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Νίκος Αθανασάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου Γιώργος Ελενόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών Δημήτρης Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Γιώργος Πετρουλάκης, και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.