Κλείσιμο

Συμφωνία για εκκένωση της Νομικής

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τον εισαγγελέα, αργά το βράδυ της Πέμπτης συμφωνήθηκε η οικειοθελής αποχώρηση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής.

Προηγήθηκε το αίτημα της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για συνδρομή της εισαγγελίας για την εκκένωση του χώρου.

Ο εισαγγελέας ήρθε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των μεταναστών, οι οποίοι έδειξαν να υπαναχωρούν και να δέχονται την μετεγκατάστασή τους σε νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή Πατησίων και Ηπείρου, αλλά υπό όρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές το βράδυ της Πέμπτης, οι μετανάστες καταληψίες θα αποχωρούσαν από τη Νομική και θα κατευθύνονταν στο κτίριο της Ηπείρου. Tους μετανάστες θα συνόδευε η επιτροπή αλληλεγγύης.

Οι όροι που έθεσαν οι μετανάστες είναι οι εξής:

- Να παραμείνουν στο νέο κτίριο όσες μέρες κρατήσει ο αγώνας τους
- Να μην υπάρχουν αστυνομικοί στο κτίριο
- Να μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται οι συμπαραστάτες τους

ΣΥΡΙΖΑ: "Ο αγώνας των απεργών πείνας συνεχίζεται"


Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ασφαλής μεταφορά των μεταναστών απεργών πείνας σε άλλο χώρο και η αποδοχή από τις εισαγγελικές αρχές των όρων που οι ίδιοι έθεταν, αποτελεί μια πρώτη δικαίωση των ίδιων αλλά και του κινήματος συμπαράστασης στο δίκαιο αγώνα τους».

«Είναι απολύτως θετικό το ότι τελικώς δεν επικράτησαν ακραίες φωνές που επιζητούσαν τη σύγκρουση και την κατάλυση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ο αγώνας των απεργών πείνας ο οποίος συνεχίζεται, ανέδειξε με το πιο έντονο τρόπο τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων αλλά και την έλλειψη μιας ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής εκ μέρους των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

O ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα στο πλάι των μεταναστών για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική και ευρωπαϊκή κοινωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι από την πλευρά τους δήλωναν νωρίτερα την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση μίλησε με όλες τις μεταναστευτικές οργανώσεις, εξηγώντας πως το θέμα της Νομικής είναι ένα εντοπισμένο γεγονός και δεν στρέφεται κατά των μεταναστών. Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χρήστο Παπουτσή.

Προειδοποίησε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, η κυβέρνηση δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλέκος Αλαβάνος επισήμανε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι μετανάστες δεν αποτελούν απειλή.

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα αλλά και τις Πρυτανικές Αρχές να αναλάβουν κάθε δυνατή πρωτοβουλία ώστε να μην χρειαστεί η επέμβαση της ΕΛΑΣ στη Νομική.

Τις ποινικές κυρώσεις που επισείει η παράνομη κατάληψη της Νομικής Σχολής επισήμανε την Πέμπτη το πρωί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον οποίο είχε συνάντηση.

Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η προκαταρκτική έρευνα που διενεργείται από την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας για την απόδοση ευθυνών στις πρυτανικές αρχές αλλά και σε εκείνους που διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στον πανεπιστημιακό χώρο.

Πεταλωτής: «Οι μετανάστες δε θα γίνουν εργαλείο»

«Αυτοί οι μετανάστες, άσχετα εάν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται εργαλείο για μικροπολιτικές επιδιώξεις όσων προσδοκούν να υπάρξουν εντάσεις. Αυτό η κυβέρνηση δε θα το επιτρέψει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε ερώτηση γιατί η αστυνομία δεν εμπόδισε τους μετανάστες να μπουν στη Νομική, ο κ. Πεταλωτής απάντησε ότι από τη στιγμή που δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα, η παρεμπόδιση θα ήταν κατάργηση του ασύλου.

Είπαν στο ΣΚΑΪ
• Μαριέττα Γιαννάκου (Επικεφαλής ευρωβουλευτών ΝΔ):
«Δεν ξέρω εάν η πολιτεία είναι σε θέση να συμμαζέψει αυτό που συμβαίνει σε περίπτωση που καταργηθεί το άσυλο... Εάν η κυβέρνηση δε λάβει μέτρα – μεταξύ άλλων και ο φράχτης – θα έχουμε ακραία φαινόμενα στην Ελλάδα, όπως στην Ολλανδία και τη Βρετανία». 

 • Στέφανος Μάνος (Πρόεδρος της "Δράσης"): «Είναι αδιανόητο να καταλαμβάνει κάποιος ξένη περιουσία...Το κράτος ανέχεται τις παρανομίες και δεν αλλάζει το νόμο και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το δέχεται».
.
• Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων): «Το ζήτημα δεν είναι η άρση ή μη του ασύλου, αλλά η ασφαλής μετάβαση των μεταναστών σε άλλο χώρο όπου θα πληρούνται οι όροι ασφάλειας. Η απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι μετανάστες θα πρέπει να περιέχει την παράμετρο ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι διατεθειμένο να πάει στο δίλημμα περί άρσης ή μη του ασύλου».
Πηγή: skai.gr