Κλείσιμο

Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα των εκλογών

Οι προκλήσεις της οικονομίας και τα ανοιχτά ζητήματα δεν αφήνουν χρόνο για πανηγυρισμούς, στην όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής.

«Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη, το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη», είπε ο πρόεδρος της TENEO Intelligence, Βολφγκάνγκο Πιζόλι. 

Εκτός από τους αναλυτές, για τα δημοσιονομικά της χώρας ανησυχούν και οι εταίροι, οι οποίοι αποφάσισαν να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα στο Eurogroup της Δευτέρας παρότι δεν θα υπάρχει σχηματισμένη ελληνική κυβέρνηση. 

Η Κομισιόν βλέπει «τρύπα» στον προϋπολογισμό 1,9δισ. ευρώς- στο 1,1δισ. ευρώ την κατεβάζει η Τράπεζα της Ελλάδας- εξαιτίας των μέτρων που ψηφίστηκαν το Μάιο και αφορούσαν το επίδομα σύνταξης και τη μείωση του ΦΠΑ. 

«Είχαμε μια δημοσιονομική χαλάρωση παρά πολύ σημαντική με αποτέλεσμα να αμφισβητείται αν θα πιάσουμε το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είναι μια ναρκοθέτηση της πραγματικότητας», είπε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ναπολέων Μαραβέγιας. 

Με βάση τις εκθέσεις της μεταμνημονιακής εποπτείας που υπογράφουν οι Βρυξέλλες υπάρχει καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις, στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, τις αγορές και την αγορά ενέργειας, ενώ υπάρχει και το ζήτημα για το τι μέλλει γενέσθαι με τη ΔΕΗ . 

Παρότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 2,3% , τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου ήταν απογοητευτικά καθώς η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε μόλις 1,3%

«Το μεγάλο στοίχημα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Τα περιθώρια μείωσης των φόρων είναι περιορισμένα διότι είμαστε υπερχρεωμένοι», τόνισε ο Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ταυτόχρονα οι Έλληνες πολίτες χρωστούν 104 δισ. ευρώ στην εφορία, 35 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία και 80 δισ. σε κόκκινα δάνεια. 

Προβληματική εικόνα της αγοράς αναφέρουν και οι άνθρωποι της, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι από την κατανάλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Eurostat τον Απρίλιο, μόνο στην Ελλάδα σημειώθηκε πτώση του τζίρου λιανικών πωλήσεων. 

«Η κατάσταση δεν πάει καλά. Το εμπόριο ό,τι κέρδισε το 2018 , ένα 4,3% έχει χαθεί το πρώτο πεντάμηνο φέτος», είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης

«Ακόμη και ως κλίμα ψυχολογίας η μείωση της φορολογίας και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα βοηθούσε την ανάπτυξη», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ανοιχτά ζητήματα παραμένουν και στο ασφαλιστικό. Η επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων αλλά και η μεγάλη δημοσιονομική βόμβα με τα αναδρομικά ξεχωρίζουν. Αστερίσκοι και στα εργασιακά με τους δανειστές να θέλουν να εξετάσουν τα αποτελέσματα της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού. 

«Το θέμα το ασφαλιστικό, κατακαλόκαραιρο, μετά το καλοκαίρι, φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχο αν η κυβέρνηση η μελλοντική ανοίξει το θέμα», ανέφερε ο εργατολόγος, Δημήτρης Μητρόπουλος.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα μπει από την αρχή στα βαθιά καθώς θα πρέπει να καταθέσει νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να αντιμετωπίσει τις αποστολές των θεσμών στην Αθήνα και να ετοιμάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.  

Πηγή: skai.gr