Κλείσιμο

Οι κίτρινες κάρτες ΟΟΣΑ στην πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα

Προειδοποίηση πως η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει προκλήσεις σε αρκετά μέτωπα, όπως οι επενδύσεις και η αγορά εργασίας, απηύθυνε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της χώρας μας την τρέχουσα διετία.

Στην νεότερη έκθεσή του για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,1% φέτος και κατά 2% τον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για μείωση 0,1 μονάδων και για τα δύο έτη σε σχέση με τις προγενέστερες προβλέψεις του θεσμού και αστοχία σε σχέση με τους ακόμα καλύτερους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου.

Ο Οργανισμός σημειώνει πως οι προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θα μειώσουν τα φορολογικά έσοδα, κυρίως λόγω της μείωσης του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη, και θα αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες, πρωτίστως για την χρηματοδότηση συντάξεων.

Σε μία έμμεση αιχμή, επισημαίνει πως στο μέλλον τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να επενδύουν κατά προτεραιότητα σε επενδύσεις στις υποδομές και στις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού. Άλλοι κύριοι στόχοι πρέπει να είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των ελέγχων στις δημόσιες δαπάνες.

Καλεί δε την Αθήνα να μην παρεκκλίνει από την συμφωνημένη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, καθώς αυτό θα υποβάθμιζε την αξιοπιστία της.

Σταθερά αδύναμο υπογάστριο της Ελλάδας αποδεικνύεται το επίπεδο των επενδύσεων, με τον ΟΟΣΑ να κρούει τον κώδωνα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το 2018 οι επενδύσεις διαμορφώθηκαν στο 11,6% του ΑΕΠ ενώ φέτος αναμένεται να αυξηθούν οριακά, κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο ΟΟΣΑ σχολιάζει πως ο όγκος των πραγματικών επενδύσεων παραμένει χαμηλός παρά την βελτίωση που παρατηρείται την τελευταία διετία στο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων, που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει υποχρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία.

Επισημαίνει πως η πώληση κρατικής περιουσίας προχωρά με πιο αργούς ρυθμός από ό,τι αναμενόταν, ενώ μεγάλα έργα που είχαν ανακοινωθεί από ξένους επενδυτές δεν έχουν οδηγήσει ακόμα σε μεγάλες εισροές.

Στα εργασιακά ο ΟΟΣΑ στέκεται στην αύξηση του βασικού μισθού κατά 11% που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο. Αναφέρει πως η αύξηση θα περιορίσει το μερίδιο εργαζόμενων που ζούσαν σε καθεστώς φτώχειας όμως συνάμα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της αδήλωτης εργασίας και επιβράδυνσης της ανάκαμψης στην αγορά εργασίας.

Ο ΟΟΣΑ ουσιαστικά εμφανίζεται επιφυλακτικός για περαιτέρω μεγάλη αύξηση των αποδοχών, αναφέροντας πως το μεγάλο κενό που υπάρχει στην παραγωγή και την απασχόληση σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας θα πρέπει να βάλει μερικό «φρένο» στο μισθολογικό κόστος.

Συνάμα όμως, αυτό σημαίνει και αργή αύξηση των τιμών, με τις προβλέψεις για τον ετήσιο πληθωρισμό να μην υπερβαίνουν το 1,3%.
Πηγή: skai.gr