Κλείσιμο

ΤτΕ: Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο

Σε 1,5 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 352 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Μαρτίου του 2018, διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο του 2019 ως αποτέλεσμα της αύξησης στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και παρά τη βελτίωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς μειώθηκαν οι σχετικές εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι ρυθμοί μεταβολής ήταν βραδύτεροι. 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, λόγω της βελτίωσης κυρίως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 21% σε σχέση με το Μάρτιο του 2018. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, αφού η αύξηση των σχετικών εισπράξεων αντισταθμίστηκε από τη σχεδόν ισόποση αύξηση των πληρωμών. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% και 32,2% αντίστοιχα. 

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης. 

Το α΄ τρίμηνο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 3,7 δισεκ. ευρώ, κατά 420 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018, καθώς η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων. 

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης τόσο στο ισοζύγιο καυσίμων όσο και σε εκείνο των λοιπών αγαθών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν μόνο κατά 1,0% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τρέχουσες τιμές (5,7% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 6,0% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές). 

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% και 37,2%, αντίστοιχα. 

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μεταβολή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από πλεονασματικό σε ελλειμματικό.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα 67 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 8 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2018. Το πρώτο τρίμηνο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Μάρτιο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε έλλειμμα 1,6 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 427 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018. Το α΄ τρίμηνο του 2019, το έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 3,5 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 421 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάρτιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων σημειώθηκε αύξηση κατά 277 εκατ. ευρώ των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα), με τις σημαντικότερες συναλλαγές να αφορούν: α) την πώληση της Πειραιώς Μεσίτες Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών Α.Ε., θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς, στην Matrix Insurance and Reinsurance Brokers S.A. (Ηνωμένο Βασίλειο), β) τη συμμετοχή της Nevine Holdings LTD (Κύπρος) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε. και της Άλφα Ραδιοφωνική Α.Ε. και γ) τη συμμετοχή της Cetracore Energy GmbH (Αυστρία) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cetracore-Jetoil A.E.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε αύξηση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της αύξησης (κατά 653 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 2,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 527 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων, θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET). 

Το α΄ τρίμηνο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 774 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις τους κατά 83 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 933 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 5,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. 

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,6 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων, θεσμικών επενδυτών και επιχειρήσεων) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 6,3 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εσωτερικό (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET). 

Στο τέλος Μαρτίου του 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το Μάρτιο του 2018.
Πηγή: skai.gr