Κλείσιμο

Καμπανάκι από Fitch στον προεκλογικό μποναμά Τσίπρα

Καμπανάκι στις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος αξιολόγησης, σημειώνει ότι οι παροχές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική συμπεριφορά της Ελλάδας και αναμένεται να πυροδοτήσουν εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Η έκθεση της Fitch έρχεται να προστεθεί στις προειδοποιήσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τις παροχές, ενώ βλέπει το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά τις επισημάνσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Η Fitch εκτιμά ότι οι παροχές Τσίπρα εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας του πρωθυπουργού να αυξήσει τη δημοτικότητά του έπειτα από τρία χρόνια λιτότητας.
«Το κατά πόσο το πακέτο θα οδηγήσει σε διαρκή μεταστροφή της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της Ελλάδας θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις με τους πιστωτές, καθώς επίσης και από τη σύσταση της Βουλής μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου» σημειώνεται στην έκθεση.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι από το καλοκαίρι του 2018 ανέμενε ότι κάποιες δεσμεύσεις δεν θα τηρηθούν από την κυβέρνηση Τσίπρα, εξαιτίας της εξόδου από το πρόγραμμα επιτήρησης, όπως δηλαδή συνέβη με την απόφαση για μη περικοπή των συντάξεων, κίνηση που είχε και την στήριξη των πιστωτών.

Ωστόσο παρατηρεί ότι το προεκλογικό πακέτο Τσίπρα συνιστά μία μεγάλη αναδίπλωση στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εξελίχθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι ανέμενε η Fitch.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να αποτελέσει αγκάθι στην προσπάθεια των επόμενων κυβερνήσεων να συμμορφωθούν με το ζήτημα της δημοσιονομικής πολιτικής, χωρίς να επηρεαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Η Fitch εκτιμά μάλιστα ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2,5% που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός θα αποτελέσει αντικείμενο προστριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το παραπάνω γεγονός θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά για τα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθώς χώρες – μέλη του ESM ενδέχεται να μπλοκάρουν την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ και τις εκταμιεύσεις των κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς αυτά έχει συμφωνηθεί να επιστραφούν κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Η Fitch αναφέρει ότι η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στην οποία προχώρησε τον Αύγουστο του 2018 στο αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας δεν τίθεται προς το παρόν σε κίνδυνο, προειδοποίησε ωστόσο ότι μετά από αυτή την εξέλιξη το κλίμα στις αγορές ενδέχεται να επιδεινωθεί.