Κλείσιμο

Απροετοίμαστους βρήκαν τους θεσμούς οι εξαγγελίες Τσίπρα

Αιφνιδιάστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι θεσμοί από την χθεσινή εξαγγελία του πρωθυπουργού για την δημοσιονομική και προνοιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα το 2019 και το 2020, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Ο μοναδικός θεσμός που ενδέχεται να ήταν προετοιμασμένος είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ο οποίος διαμήνυσε μέσω εκπροσώπου του ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 είναι «ξεκάθαρη», στο πλαίσιο και της συμφωνίας για την ελάφρυνση χρέους.

Στελέχη της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτίμησαν να μην τοποθετηθούν, αναφέροντας πως θα ήθελαν να αξιολογήσουν προσεκτικά τα μέτρα προτού προβούν σε ανακοινώσεις.

Λίγες ώρες πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο Ζάππειο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε τις εαρινές προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για την επίμαχη διετία, στις οποίες δεν συνυπολογίζονταν τέτοια μέτρα.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στις σημερινές συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, τα κλιμάκια των οποίων αναχωρούν σήμερα από την χώρα μας.

Η θέση των ευρωπαϊκών θεσμών γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός παρουσίασε σειρά φοροελαφρύνσεων, όπως μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα, καταβολή 13ης σύνταξης κάθε χρόνο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει χαμηλότερο πρωτογενή στόχο, της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ, την επόμενη τριετία, ώστε να έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στην χάραξη της πολιτικής της.

Προσέθεσε πως προκειμένου να μην παραβιαστεί η συμφωνία με τους δανειστές η Αθήνα θα καταθέσει άμεσα 5,55 δισεκατομμύρια ευρώ σε ειδικό λογαριασμό. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν αμιγώς ώστε να καλυφθεί το όποιο κενό υπάρξει στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που προβλέπει το Μνημόνιο.

Ο μοναδικός θεσμός που έχει υποστηρίξει συστηματικά την μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο όμως έχει αμιγώς συμβουλευτικό ρόλο στην μετα-Μνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας.
Πηγή: skai.gr