Κλείσιμο

Κάτω από το 60% η απασχόληση στην Ελλάδα, ουραγός στην ΕΕ

Ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέτωπο της απασχόλησης είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, την στιγμή που ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προειδοποιεί για τις προκλήσεις που επιφέρουν στην αγορά εργασίας οι τεχνολογικές και δημογραφικές εξελίξεις.

Σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες ηλικίας 20 έως 64 ετών είχαν εργασία το 2018, που σημαίνει πως η χώρα μας απέχει περισσότερες από δέκα μονάδες από τον εθνικό στόχο για απασχόληση της τάξης του 70% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως στην απουσία γυναικών. Λιγότερες από τις μισές (49,1%) γυναίκες στην χώρα μας απασχολήθηκαν έστω για μία ώρα την εβδομάδα που έγιναν οι μετρήσεις της Eurostat.

Πρόκειται για τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ενωμένης Ευρώπης. Ο κοινοτικός μέσος όρος απασχόλησης είναι 73,2% ενώ ειδικά για τις γυναίκες το ποσοστό είναι 67,4%.

Εξίσου αρνητικά είναι τα στοιχεία για την ηλικιακή ομάδα 55 έως 64 ετών, καθώς ο μεγάλος όγκος πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η έλλειψη μετεκπαίδευσης για τους άνεργους σημαίνουν πως περίπου τέσσερις στους δέκα είχαν έστω προσωρινή δουλειά.

Στον αντίποδα, 13 χώρες έχουν ήδη πετύχει τους στόχους τους για το 2020.

Πηγή: Eurostat


Η ελληνική αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσει μάλιστα περαιτέρω προκλήσεις, εξαιτίας των αλλαγών που θα φέρει ο χρόνος, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του ΟΟΣΑ για το μέλλον της απασχόλησης, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο Οργανισμός εκτιμά πως το 14% των θέσεων εργασίας στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί να εξαφανιστούν σε βάθος 15 έως 20 ετών λόγω της αυτοματοποίησης. Ακόμα 32% θα υποστούν ριζικές αλλαγές.

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί επίσης πως οι νέοι που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου αναδεικνύονται σε ευάλωτη κατηγορία. Το ποσοστό απασχόλησής τους έχει μειωθεί ενώ πολλές θέσεις συνοδεύονται από χαμηλούς μισθούς ή λιγοστές ώρες εργασίας.

Αυτό συνδυάζεται με την ενίσχυση της μερικής ή εποχικής απασχόλησης σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.

Κλειώ Νικολάου