Η Ουάσιγκτον έκρινε πως η Τουρκία είναι πλέον επαρκώς ανεπτυγμένη οικονομία και συνεπώς δεν χρίζει προνομιακής μεταχείρισης, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, επικαλούμενο το αυξημένο κατά κεφαλήν εισόδημα, την μείωση της φτώχειας και την ποικιλία στις τουρκικές εξαγωγές.
Η αφαίρεση της Άγκυρας από το Γενικευμένο Σύστημα Προτιμήσεων (GSP) των ΗΠΑ δεν αναμένεται να επιβαρύνει ιδιαίτερα την τουρκική οικονομία. Οι τουρκικές εξαγωγές προς την Αμερική άνευ δασμών ανήλθαν σε 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, ήτοι περίπου το 1% των παγκόσμιων εξαγωγών της Άγκυρας.
Σε διπλωματικό επίπεδο ωστόσο η κίνηση της Ουάσιγκτον έρχεται σε περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις με την Άγκυρα, με αιχμές την συνεργασία των ΗΠΑ με κούρδους αντάρτες στην Συρία και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.
Η Ουάσιγκτον άρχισε την αναθεώρηση της τουρκικής συμμετοχής στο GSP ενώ ήταν σε εξέλιξη η διμερής κόντρα για τον πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος κρατούνταν επί σχεδόν δύο χρόνια στην Τουρκία.
Ο κ. Μπράνσον απελευθερώθηκε στην συνέχεια, αφότου οι αμερικανικές πιέσεις συνέβαλαν στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Πέραν της Τουρκίας ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος ανακοίνωσε πως από το GSP θα αφαιρεθεί και η Ινδία.
Πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη που σηματοδοτεί τα πρώτα αντίποινα της Ουάσιγκτον στα προστατευτικά μέτρα που έχει εφαρμόσει τον τελευταίο χρόνο το Νέο Δελχί, περιορίζοντας την πρόσβαση αμερικανικών εταιρειών στην διευρυνόμενη ινδική αγορά.
Οι αλλαγές στο GSP θα τεθούν σε ισχύ αφότου ενημερωθεί το Κογκρέσο και αφότου μεσολαβήσουν αρκετές εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.