Το τελευταίο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, καθώς η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο.
Παρά την επιβράδυνση πάντως, η Ελλάδα πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.
Η τελική καταναλωτική δαπάνη υποχώρησε κατά 0,2%, κυρίως λόγω της πτώσης στα κρατικά έξοδα, ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε οριακά κατά 0,1%.
Πιο θετικά ήταν πάντως τα μηνύματα από το μέτωπο των επενδύσεων. Ο πραγματικός ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 15,7% σε σχέση με το 2016, αγγίζοντας τα 24,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε όρους όγκου το ΑΕΠ έφτασε τα 187,1 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 184,6 δισεκ. το 2016.
Για αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης, πολύ χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης, κάνουν λόγο οι αρμόδιοι νομάρχες της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας και Ντόρα Μπακογιάννη.
Οι νομάρχες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις, παγκοσμίως η μοναδική αρνητική έκπληξη από τη σκοπιά της αναπτυξιακής πορείας.
Καταλήγουν επισημαίνοντας ότι μία οικονομική πολιτική που θα οδηγεί σε υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτεί άλλη μεταρρυθμιστική, συνεκτική και αξιόπιστη κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.