Εφόσον εφαρμοστούν πλήρως, τα μέτρα εκτιμάται πως θα μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ. Το ίδιο διάστημα, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας αναμένεται να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε μονάδες.
Όπως επισημαίνει ωστόσο ο ESM, η επιτυχία των μέτρων θα κριθεί από σειρά ανεξέλεγκτων παραγόντων της αγοράς, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να δοθούν εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά τους.
Τα μέτρα ελάφρυνσης που ενέκρινε ο ESM είναι τεχνικά και αποσκοπούν στην ελαφρά επιμήκυνση της μέσης διάρκειας δανείων του δεύτερου Μνημονίου από τα 28 στα 32,5 χρόνια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα χαλαρώσει και θα βελτιωθεί το πρόγραμμα αποπληρωμής.
Παράλληλα, τα νέα μέτρα συμβάλλουν στο να σταθεροποιηθούν ορισμένα επιτόκια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συνάμα, αποτρέπουν την αύξηση ορισμένων τόκων το 2017.
Όπως αναμενόταν, η ανακοίνωση του ESM δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους στο μέλλον.
O κ. Ρέγκλινγκ, επισήμανε χαρακτηριστικά πως το κλειδί για την «επιτυχία του προγράμματος εδράζεται στην συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat το τρίτο τρίμηνο του 2016 το ελληνικό δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 179,6% του ΑΕΠ και ανήλθε σε 311,16 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.