Τόνισε πως η διαφορά του σήμερα με το 2014 είναι ότι τότε η οικονομία είχε αρχίσει ήδη να ανακάμπτει, οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα ήταν πολύ χαμηλότεροι, οι επενδύσεις έρχονταν, οι ιδιωτικοποιήσεις είχαν αρχίσει και τα «κόκκινα» δάνεια ήταν σαφώς λιγότερα.
Ο κ. Χαρδούβελης προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος επιπρόσθετων μέτρων για το 2018, λόγω του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ανέφικτο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, βλέποντας ως δυνατό στόχο το 1,5%.
Όπως εκτίμησε, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για συμπληρωματικά μέτρα περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθεί το κενό των δύο ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ.
Εκτίμησε μάλιστα ότι το Ταμείο δεν θα ήθελε να είναι μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα μείνει καθώς οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που θέλουν τη συμμετοχή του είναι μέλη του διοικητικού συμβούλιου του.
Αναφερόμενος στα πιθανά μέτρα για το χρέος, ο πρώην ΥΠΟΙΚ δήλωσε αισιόδοξος ότι οι προστάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για «πάγωμα» ορισμένων επιτοκίων και επιμήκυνση κάποιων δανείων, σημειώνοντας ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν απαιτούν την έγκριση των ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Αντίθετα, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την προοπτική γρήγορης ένταξης των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτή την ώθηση η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 1% έως 1,5%.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.