Ενόψει του Euro-working Group της Τρίτης, «αγκάθια» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και το πλαίσιο που θα διέπει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων που θα αφορούν την πώλησή τους σε funds ή σε άλλους θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η «λαϊκή κατοικία» έως και για το 60% των «κόκκινων» δανειοληπτών, και η προστασία αδύναμων νοικοκυριών με βάση το ετήσιο εισόδημα και την αντικειμενική αξία.
Άξονας της συζήτησης είναι να προστατευθούν τα νοικοκυριά που παλαιότερα ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους αλλά πραγματικά δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ενώ στον αντίποδα να μην προστατευθούν όσοι σκοπίμως δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα θεσμοθετηθεί ένα πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να κάνει η κάθε τράπεζα ανά έτος.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους φαίνεται να επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν πάντως πως δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο νόμο Κατσέλη που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, μετέβησαν στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Κυριακής προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να χαραχθεί η γραμμή της ελληνικής πλευράς.
Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι το εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον δάνεια άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, δηλαδή επιχειρηματικά ή και σε μικρότερα δάνεια συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών.
Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, οπως έγινε και στην Κύπρο. Οι θεσμοί ζητούν να κατέβει το ταβάνι του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.
Οι δυο πλευρές δεν έχουν επίσης συμφωνήσει στο εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.
Στις θετικές εξελίξεις, λεπτομέρειες φαίνεται να απομένουν για να κλείσει η συμφωνία στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τις τιμές των γενόσημων φαρμάκων και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπου οι δανειστές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.