Το πρόγραμμα περιέχει ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, οι Βρυξέλλες δέχονται να απελευθερώσει τους πόρους που είχαν δεσμευθεί από την χρηματοδοτική περίοδο 2007-13, και μάλιστα με μηδενική συγχρηματοδότηση για την ελληνική πλευρά.
Η Επιτροπή εκτιμά πως κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απελευθερωθεί άμεσα ρευστότητα 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα εξοικονομήσει 2 δισεκ. ευρώ. Τα εν λόγω ποσά «θα γίνουν αμέσως διαθέσιμα» και είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να διασφαλίσει πως τα κεφάλαια θα διοχετευτούν στους σωστούς δικαιούχους.
Επιπλέον, η Κομισιόν προτείνει την αύξηση της πρώιμης χρηματοδότησης που δικαιούται να λάβει η Ελλάδα για την περίοδο 2014-20 κατά 7%, κίνηση που θα αποδεσμεύσει 1 δισεκ. ευρώ για νέες επενδύσεις στη χώρα μας.
«Τα 35 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να κάνουν την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις και να δώσουν ελπίδα, ειδικά στη νέα γενιά. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, που ήταν κατά διαστήματα επίπονες, πρέπει τώρα να κοιτάξουμε το μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στην ανάγκη παράλληλης εφαρμογής μεταρρυθμίσεων ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στάθηκε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα των 35 δισεκ. «πρέπει να έχει ως βάση διαρθρωτικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν χρόνιες δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».
Ολόκληρο το κείμενο της Κομισιόν ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.