Κλείσιμο

Υποβάθμιση της Ελλάδας από Β σε Β- από την Standard & Poor's

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από Β σε Β-, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, με την προοπτική παραμένει αρνητική – γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης μέσα στους επόμενους μήνες.

Κύριος λόγος πίσω από την απόφαση του οίκου είναι η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Η S&P σημειώνει πως η κίνηση της Ευρωτράπεζας «έχει στενέψει το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της» και τονίζει πως τα μικρά ταμειακά αποθέματα της χώρας μας, σε συνδυασμό με τις λήξεις ομολόγων που έρχονται τους επόμενους μήνες, «περιορίζουν τη διαπραγματευτική ευελιξία» της Αθήνας.

Ο οίκος προειδοποιεί πως η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πιέσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιφέροντας εκροή καταθέσεων ή ακόμα περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Στο πιο επικίνδυνο σενάριο, ο οίκος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οριστικής απώλειας της στήριξης των τραπεζών από το Ευρωσύστημα, εξέλιξη που «πιθανώς θα οδηγούσε» ακόμα και σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Μάλιστα, οι αναλυτές της S&P εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία και το πρόγραμμα στήριξης εκπνεύσει στις 28 Φεβρουαρίου, τότε η ΕΚΤ θα περιορίσει ακόμα και την παροχή ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA, πλήττοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή δύναμη των ελληνικών ιδρυμάτων.

Τέλος, η Standard & Poor;s προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω υποβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος χρηματοδοτικού προβλήματος για τη χώρα μας, που θα εγείρει και ενδεχόμενο κάποιας αναδιάρθρωσης του χρέους χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.
Πηγή: skai.gr