Χαρδούβελης: Η προοπτική Grexit δεν είναι απαραίτητα μπλόφα - Kίνδυνος ατυχήματος

«Η προοπτική εξόδου από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα» (των δανειστών) προειδοποιεί στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει «πως ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί και ο σκοπός είναι να αποφευχθεί». «Η Ελλάδα έχει περιορισμένο χρόνο» προσθέτει.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης επισημαίνει ακόμη ότι η προοπτική της εξόδου δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως χαρτί στις διαπραγματεύσεις οποιασδήποτε κυβέρνησης, καθώς από τις εκλογές του 2012 και έπειτα η ευρωζώνη έχει διαμορφώσει άμυνες σε ό,τι αφορά την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα», υπογραμμίζει. «Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη, και έτσι υποθέτω πως οι πολιτικές τους θα είναι συνεπείς ως προς τον στόχο αυτό. Το πόσο σύντομα θα γίνουν συνεπείς, αυτό είναι άλλο θέμα» δηλώνει.

«Η υπευθυνότητα μεταμορφώνει όποιον διοικεί την χώρα υποθέτω ότι η λογική θα επικρατήσει στο τέλος» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Χαρδούβελης παρατηρεί πως είναι δύσκολο να ξέρει κανείς πότε ακριβώς θα είναι η στιγμή της κρίσης για την Ελλάδα, εάν καθυστερήσει η επόμενη δόση του δανείου. «Ωστόσο, το να πηγαίνουμε κούτσα-κούτσα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα» προειδοποιεί. «Έτσι, όσο πιο νωρίς ξεκαθαρίσεις την αβεβαιότητα, τόσο το καλύτερο για όλους, ωστόσο η Ελλάδα έχει περιορισμένο χρόνο».

Ο υπουργός προσθέτει πως η είσπραξη φορολογικών εσόδων έχει μειωθεί ως αποτέλεσμα της εκλογικής αβεβαιότητας. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας θα ανέλθει σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ για το 2014. Αν και το ποσοστό αυτό συμπίπτει με τους στόχους του μνημονίου, εντούτοις είναι χαμηλότερο από την προηγούμενη πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,8%.

Όσον αφορά τις εκροές τραπεζικών καταθέσεων, που έγιναν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, αναφέρει ότι το Δεκέμβριο ανήλθαν σε 3 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο συνεχίστηκαν, αν και «όλα είναι υπό έλεγχο».



Πηγή: skai.gr