Ωστόσο, οι χώρες του πρώην «ανατολικού μπλοκ» βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη μοίρα, όντας πλήρως εξαρτώμενες από τη Μόσχα ενόψει του χειμώνα. Έτσι, τα κράτη της Βαλτικής, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία, αλλά και η Φινλανδία, είναι κατά 100% εξαρτώμενες από το ρωσικό φυσικό αέριο. Ακολουθούν η Ρουμανία (86,1%), η Πολωνία (79,8%), η Αυστρία (71%), η Ελλάδα (59,5%), η Σλοβενία (45,2%), η Ουγγαρία (43,7%) και η Γερμανία (35,7%).
Στον αντίποδα, Ιταλία (28,1%), Γαλλία (15,6%), και Ολλανδία (11,2%) έχουν διαφοροποιήσει περισσότερο τις πηγές τους στο στρατηγικής σημασίας καύσιμο.
Σε εσωτερικό του έγγραφο που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει την άμεση προώθηση επενδύσεων σε υποδομές αποθήκευσης, μεταφοράς και μετατροπής του υγροποποιημενου αεριού LNG (Liquefied Natural Gas) προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπίζονται κρίσεις όπως η ρωσοουκρανική στην αγορά ενέργειας.
Στο έγγραφο που θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, επισημαίνεται επίσης η ανάγκη αναβάθμισης των συνδέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, κινήσεις που θα επιτρέψουν την εισαγωγή φυσικού αερίου από περιοχές όπως η Βόρεια Αμερική, η Αυστραλία ή το Κατάρ, αλλά και τη ροή του αερίου στις επιμέρους αγορές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η Ελλάδα σήμερα προμηθεύεται φυσικό αέριο από 3 διαφορετικές πηγές:
• από τη Ρωσία (μέσω Βουλγαρίας) μέσω αγωγών σε αέρια μορφή,
• από την Αλγερία με δεξαμενόπλοια σε υγροποιημένη μορφή (στις εγκαταστάσεις της νήσου Ρεβυθούσας, στον κόλπο των Μεγάρων) και
• από το 2007, από το Αζερμπαϊτζάν (μέσω Τουρκίας) μέσω αγωγών σε αέρια μορφή.
Πηγή: Στέλιος Κάνδιας
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.